Gepersilleerde Tomaten

Gepersilleerde Tomaten

Gepersilleerde Tomaten zijn tomaten met een laagje persillade. Persillade is een Franse kruidenmix. Het dankt zijn naam aan het basisingrediënt, peterselie (persil in het Frans). Persillade is een heerlijke smaakmaker bij allerlei gerechten. Het past goed bij lamsvlees.

Naast de peterselie wordt vaak knoflook, ui, azijn of mosterd  en olijfolie gebruikt. Het wordt veel in de Franse en Griekse keuken gebruikt om aan het einde van de bereiding aan een gerecht toe te voegen. Eenmaal bereid kan het mengsel minstens tien dagen in de koelkast bewaard worden. Sommigen bewaren het zelfs veel langer.

Gremolata is verwant aan Persillade. Wat is nu het verschil?

Persillade is Frans. Het is een mengsel van fijngehakte peterselie (in het Frans ‘persil’) en knoflook. In de diverse recepten kom je daarnaast soms ook (olijf)olie, ui en/of een beetje azijn tegen. Je kunt ook andere groene kruiden (denk aan tijm, rozemarijn of dragon) toevoegen. Met broodkruim erbij, kun je het gebruiken als krokant kruidenkorstje op bijvoorbeeld lamsrack. Met ansjovis erdoor wordt het een stevige smaakmaker. Dat gebeurt vooral in de Provence. Persillade kun je rauw aan het einde toevoegen aan bijvoorbeeld vlees of aardappeltjes. Het is dan best pittig (scherp) en je proeft de rauwe knoflook natuurlijk behoorlijk. Je kunt persillade echter ook meekoken of -bakken. Dan is het meer een smaakmaker in het gerecht. Zo kun je voor de klassieke Franse ‘pommes persillade’ de persillade aan het einde even meebakken met de aardappeltjes. Denk ook eens aan een wat ongebruikelijkere combinatie met bijvoorbeeld verse munt en koriander. Lekker bij lamsvlees of lamsburgers.

Gremolata

Voeg je citroenzest toe aan gehakte peterselie en knoflook, dan krijg je Italiaanse gremolata. Ook hier kun je olijfolie, zout en peper aan toevoegen. Of je persillade of gremolata neemt, is een kwestie van voorkeur of welk gerecht je neemt. Door de toevoeging van rasp van de citroenschil is gremolata frisser en past het niet alleen uitstekend bij steak of lam, maar is het ook lekker bij vis of schaal- en schelpdieren. Klassiek is in Italië de combinatie met de Milanese stoofschotel ossobuco.

We maken deze tomaten in les 5 van de kookcursus Een Beetje Beter.

Gepersileerde Tomaten

Gepersileerde Tomaten
Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 75kcal

Ingrediënten

 • 2 grote tomaten; kerstomaatjes kunnen ook, neem dan 3 tomaatjes per persoon.
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels gehakte peterselie
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel mosterd

Instructies

Voorbereiding

 • Hak het teentje knoflook en de peterselie fijn.
 • Meng knoflook, peterselie,paneermeel, mosterd en olie door elkaar (=persillade).
 • Indien je kerstomaten gebruikt: snij het hoedje af van de tomaat en bestrijk met de persillade.
 • Indien je grote tomaten gebruikt: snij in tweeën en bestrijk de binnenzijdes met de persillade

Afwerking

 • Zet de tomaten onder de grill tot persillade gekleurd is.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 75kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 3g | Vet: 4g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept