Parmigiana Di Melanzane

Parmigiana Di Melanzane

Parmigiana Di Melanzane is een vegetarische schotel die wat lijkt op lasagne, maar er zit geen pasta in. Het bestaat uit laagjes gebakken aubergine, afgewisseld met tomatensaus en Parmezaanse kaas. Deze kan trouwens (gedeeltelijk) vervangen worden door mozzarella.

In Italië is dit recept eeuwen oud, maar de officiële herkomst is onduidelijk. De zuidelijk regio’s Campania en Sicilia claimen dit recept, maar de provincie Parma in de meer noordelijk gelegen regio Emilia Romagna doet hetzelfde.

Het is belangrijk de aubergines te “ontzouten” alvorens aan te bakken. Aubergines bevatten van nature een stof genaamd solanine, een chemische verbinding die in hogere concentraties een bittere smaak kan geven. Deze stof dient als een natuurlijk afweermechanisme van de plant tegen herbivoren. Door aubergines te zouten, trekt het zout vocht uit de groente, wat helpt om een deel van de solanine en andere bittere smaakstoffen te verwijderen. Bovendien helpt dit proces ook om de structuur van de aubergine te verbeteren, waardoor het zachter en minder sponsachtig wordt tijdens het koken. Naast het verminderen van de bitterheid, zorgt zouten er ook voor dat aubergines minder olie opnemen tijdens het bakken, wat resulteert in een lichter en gezonder gerecht

We maken deze schotel in les 6 van de kookcursus Een Beetje Beter.

Parmigiana Di Melanzane

Lekker vegetarisch voorgerecht: Parmigiana Di Melanzane
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Vegetarisch
Porties: 6 personen
Calorieën: 266kcal

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 175 gram Parmzaanse kaas
  • 500 ml passata
  • 1 snuifje zout
  • olijfolie

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de aubergine in cirkelvormige plakjes van 3 mm.
  • Bestrooi de plakjes met zout en plaats ze 1/2 uur in een vergiet om het bittere vocht te verwijderen. Spoel dan grondig af met koud water en droog de schijfjes.
  • Doe 3 eetlepels olijfolie in de ovenschaal en bedek de bodem ermee.
  • Klop de eieren los met wat water.
  • Haal de aubergineschijfjes door de bloem en dan door het ei.
  • Bak ze dan kortstondig goudbruin in een hete pan met olijfolie.
  • Doe de plakjes na het bakken in de ovenschotel: Leg ze laag om laag met schijfjes Parmezaanse kaas en de tomatenpuree. Eindig met laagje kaas.

Afwerking

  • Verwarm de oven voor tot 180°.
  • Plaats schotel gedurende 30 minuten in de oven.

Uitrusting

Oven
Ovenschotel

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 266kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 12g | Vet: 16g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

1 gedachte over “Parmigiana Di Melanzane”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *