Carpaccio van Rundsvlees

Carpaccio van Rundsvlees

Carpaccio van Rundsvlees is een voorgerecht dat essentieel bestaat uit dunne plakjes rauw rundvlees met een saus. Dit recept zou ontstaan zijn in de legendarische Harry’s Bar in Venetië.In die oorspronkelijke bereiding werd het vlees geserveerd met een saus op basis van mosterd en ketchup. Tegenwoordig wordt het woord carpaccio overal in de culinaire wereld gebruikt voor vliesdun gesneden voedsel – vlees, vis of groente- in een marinade of saus, meestal gebaseerd op citroensap of azijn, olie en specerijen. Om vlees (of vis) in dunne plakjes te snijden vriest men het eerst in en snijd men het dan met een vleessnijmachine. Bij gebrek aan een snijmachine is een goed alternatief om het vlees eerst met een (uiteraard) scherp mes in dunne plakjes te snijden om het vervolgens plat te slaan met een vleeshamer. Daartoe wordt het vlees tussen twee stukken plasticfolie gelegd. Het is ook van belang om dwars op de draad het vlees te snijden.

Wij maken een klassieke carpaccio van rundvlees, goede olijfolie en schilfers Parmezaanse kaas. Vermits het vlees rauw opgediend wordt, is het van kapitaal belang dat vlees zeer vers is. Let er ook op om het vlees na de bereiding op kamertemperatuur te laten komen alvorens te serveren.

Carpaccio van Rundsvlees

Carpaccio van Rundsvlees
Passieve Tijd3 uur
Totale tijd3 uur 10 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 506kcal

Ingrediënten

 • 400 gram rundsvlees
 • 100 gram parmezaanse
 • 100 gram pijnboompitten
 • 2 el olijfolie van de beste kwaliteit
 • 1 el balsamicoazijn
 • 1 el kappertjes
 • 50 gram rucola
 • 1/2 citroen
 • 1 snuifje peper

Instructies

Voorbereiding

 • Doe het vlees 2 a 3 uren op voorhand in de diepvries of haal bevroren vlees 3 uur op voorhand uit de diepvries.
 • Snij het vlees met de vleessnijmachine in filterdunne plakken en schik die op de borden.
 • Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Afwerking

 • Overgiet het vlees met de olijfolie.
 • Doe enkele druppels citroensap en balsamico op ieder bord.
 • Strooi ook enkel kappertjes over het vlees.
 • Schaaf de kaas over het vlees.
 • Doe de rucola in het midden van het bord.

Uitrusting

Vleessnijmachine

Notities

Tip
Neem meer vlees dan nodig. Dit vergemakkelijkt het snijden.
Gebruik eens truffelpasta ipv balsamico. Los deze eerst op in een beetje olie.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 506kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 32g | Vet: 42g
5 van 3 stemmen

Carpaccio kan niet alleen van vlees, maar kan ook van vis gemaakt worden. Klik hier voor een recept voor een carpaccio op basis van zalm en rivierbaars. Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *