Auberginepuree

Auberginepuree

Auberginepuree of aubergine kaviaar is eigenlijk een puree van aubergines. Je maakt het door aubergines te garen in de oven tot het vruchtvlees zacht is en tot puree kan geplet worden. “Kaviaar” verwijst naar de pitjes in het vruchtvlees van de aubergines die qua structuur – maar jammer genoeg niet qua smaak – aan kaviaar doen denken.

Dit recept wordt bereid in de zevende les van de kookcursus Een Beetje Beter

Auberginepuree

Recept voor het bereiden van Auberginepuree of Auberginekaviaar
Passieve Tijd40 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, kaviaar
Porties: 4 personen
Calorieën: 81kcal

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4 knoflookteentjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuitjes
  • 1 el tomatenpuree
  • Peper
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snij de aubergines in de lengte doormidden en leg ze met de schil naar beneden op het werkvlak.
  • Kerf het vruchtvlees met een scherp mes zo in dat er een ruitpatroon ontstaat.
  • Snijd de knoflook in dikke plakjes en steek ze in de inkepingen van de aubergines, ongeveer 2 in elke helft.
  • Steek wat rozemarijnnaalden in de andere groeven.
  • Druk de twee helften weer op elkaar zodat er weer twee ‘hele’ aubergines zijn en wikkel ze in alminiumfolie.
  • Leg ze ongeveer 40 minuten in een oven van 220 graden.
  • Als de aubergines gaar zijn, haal ze uit de folie en trek de knoflook en rozemarijn eruit.
  • Hak het vlees dan zeer fijn.
  • Schep het vruchtvlees in een zeef en laat uitlekken en afkoelen.
  • Verhit twee eetlepels olie in een pan en voeg er de gesnipperde bosuitjes bij. Smoor een paar minuten op een laag vuurtje.
  • Voeg dan de auberginepuree en de tomatenpuree toe en laat nog 5 minuutjes zacht sudderen tot de puree iets droger wordt.
  • Werk af met peper en zout naar smaak.

Afwerking

  • Verwarm de puree.

Uitrusting

Oven

Notities

Tip
Je kunt eventueel wat vers gemalen parmezaanse kaas door de puree mengen voor je die begint op te warmen.
  1. Om te serveren kun je quenelles maken, met een lepel een streep maken of dotjes spuiten met een spuitzak.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 81kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 2g | Vet: 6g
4 van 7 stemmen

Een andere populaire bereiding met in de oven geroosterde aubergines is Baba Ganoush. Klik hier voor een recept om dat te bereiden. Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *