Moussaka

Moussaka

Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij schreef een kookboek in de begin van de twintigste eeuw met het recept van Moussaka. Elk Grieks huishouden heeft een “tselemente”, een receptenboek naar hem genaamd. Zijn boek, “Cooking and Baking Guide” werd gepubliceerd in 1926, en sindsdien is zijn naam synoniem met elk kookboek in Griekenland. Nikolaos Tselementes werd in 1878 geboren op het eiland Sifnos. Hij groeide op in Athene, waar hij zijn middelbare school afmaakte.

Het woord “Moussaka” zelf is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris, omdat het daar koud wordt opgediend.

In de westerse wereld wordt met moussaka meestal de variant uit de Griekse keuken bedoeld. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt maar tegenwoordig meestal met half-om-halfgehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas er bovenop.

Voor een recept voor het bereiden van moussaka met behulp van een Thermomix, klik hier

Moussaka

Gekendste gerecht uit de Griekse keuken
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd2 uur 31 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Moussaka
Porties: 6 personen
Calorieën: 554kcal

Ingrediënten

Voor de Vulling

  • 600 gram gehakt lams of lams/gemengd
  • 2 kleine aubergines
  • 2 eieren
  • 4 grote aardappelen
  • paprikapoeder
  • bloem
  • olijfolie
  • oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gr
  • 2 1/2 dl bouillon
  • 3 rijpe tomaten

Voor de bovenlaag (béchamelsaus)

  • 0,5 l melk
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1,5 dl volle yoghurt Griekse
  • 1 ei

Instructies

Voorbereiding

  • Was de aubergines en neem de kroontjes eraf. Snij in de lengte in tweeën. Snij dan dwars plakken van 0,5 cm. Strooi wat zout op de plakken en laat 1/2 uur uitlekken in een vergiet. Spoel dan goed af onder koud stromend water.
  • Klop de eieren (2) los. Haal de plakken achtereenvolgens door de bloem en door het ei en bak in zeer hete olie aan weerskanten bruin.
  • Schil de aardappelen in zeer dunne plakjes en bak die ook aan weerskanten bruin.
  • Emondeer de tomaten en snij in dunne plakjes.
  • Bak het gehakt rul in wat olie en meng dan wat paprikapoeder en oregano erdoor. Pel de knoflookteentjes, pers ze uit met een knoflookpers en voeg ook toe aan het gehakt.
  • Giet in een ovenschotel (van 3 liter) een dun laagje olie.
  • Strijk hierover de helft van het gehakt, de helft van de plakjes tomaat, de helft van de aubergines en eindig met een laagje aardappelen. Herhaal dit.
  • Verwarm de bouillon en meng er de tomatenpuree door. Giet over in de schotel.

Afwerking

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de schotel in de oven wanneer de temperatuur bereikt is.
  • Maak na 15 minuten een béchamelsaus met de bloem, boter en melk.
  • Voeg de kaas toe aan de béchamelsaus.
  • Klop het ei los en klop daar de yoghurt door. Giet dit mengsel bij de béchamel en roer goed. Giet nu de saus op de schotel en laat verder garen.
  • Plaats de schotel opnieuw 45 minuten tot 1 uur in de oven.

Notities

Tip: Voor een nog rijkere smaak kun je een lichte tomatenroomsaus toevoegen aan dit gerecht.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 554kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 28g | Vet: 36g
4.63 van 8 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *