De klassieker onder de Italiaanse desserts. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Het is een relatief modern gerecht; pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk, maar ligt zeer waarschijnlijk in de regio Veneto of de aangrenzende regio Friuli-Venezia Giulia.
De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld. Als drank wordt van origine marsalawijn gebruikt. Wij verkiezen Amaretto.
De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en eigeel geklopt met suiker en geklopte eiwit. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder.
Tiramisu
Ingrediënten
- 225 gram lange vingers
- 300 gram mascarpone
- 60 gram suiker
- 3 eieren
- 3 kopjes sterke zwarte koffie
- 1 scheutje amaretto
- 25 gram cacao
Instructies
- Scheid de eierdooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers met de suiker goed op tot er een lichtkleurige crème ontstaat.
- Klop vervolgens het eiwit op tot een witte schuimige massa
- Meng de mascarpone met de eierdooiers. Meng vervolgens het opgeklopte eiwit door deze crème.
- Doe de alcohol bij de sterke koffie.
- Drenk de koekjes (eventjes !) in de koffie en bedek de bodem van een schaal met een laag lange vingers.
- Bedek deze laag vervolgens met het crèmemengsel.
- Wissel de verschillende lagen af en zorg ervoor dat de bovenste laag een crèmelaag is. Laat de tiramisù enkele uren in de koelkast rusten.
Notities
Doe een vork op de zijkant van een bord; Bestrooi met cacao de contouren van de vork. Neem de vork weg en plaats een stuk tiramisu ernaast.
Voedingswaarden per Portie
Voor een iets minder klassieke bereiding van Tiramisu klik hier. Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.