Hier een recept voor boerenbrood uit Thermomix. Wat helemaal niet betekent dat het brood volledig in de Thermomix bereid wordt, maar het kneden gebeurt er wel in.
De Thermomix TM5 is uitermate geschikt om te komen tot een mooi glad deeg. Er is immers een speciale snelheidsstand waarbij een korenaren getoond wordt na selectie. Bij deze stand wordt afwisselend voor en achteruit gekneed, wat vrij uniek is voor mixers.
Na het initiële kneden in de Thermomix kneden we het deeg volgens de ‘Stretch and Fold’ methode. In totaal duurt het minder dan 3 uur voor het brood klaar is.
Het is ook belangrijk dat het brood gebakken wordt in een pot – gietijzeren of Creuset – MET deksel. Zo blijven de dampen tijdens het bakken in de pot en wordt het brood bevochtigd waardoor er een krokante korst bekomen wordt. Op die manier is het niet nodig om extra stoom te gebruiken tijdens het bakken.
Voor wat de hoeveelheden meel en water betreft, kan het recept aangepast worden volgens de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Wanneer op de verpakking staat dat er 350 gram water moet gebruikt worden voor 500 gram bloem is het aanbevolen om dit te ook te doen. De verhouding water / bloem is immers voor iedere soort bloem anders en dient gerespecteerd te worden om tot een luchtig brood te komen.
Om te bepalen of je deeg de tweede keer goed gerezen is kun je er een deukje ingeven:
- Als het deukje volledig verdwijnt: onder-rezen
- Als het deukje tot halverwege terug veert: precies goed
- Als het deukje in het deeg blijft staan: over-rezen
Boerenbrood uit Thermomix
Ingrediënten
- 500 gram meel voor Boerenbrood ( Van Soubry bvb)
- 300 gram lauw water ongeveer 37 graden
- 22 gram olijfolie
- 5 gram zout (mag ook minder !)
- 6 gram droge gist
- 3 gram suiker
Instructies
- Doe gist, olijfolie,suiker en water in de mengbeker van de Thermomix.
Stel TM in: 2 minuten / 37 graden/ Snelheid 2 - Voeg de bloem toe en het zout. Stel TM in: 5 minuten / Stand Kneden
- Haal bloem uit de beker, bol op en leg in een ingevette schotel. Bedek met natgemaakte keukenhandoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur (of tot volume verdubbeld is).
- Haal het deeg uit de schotel en leg op bebloemd oppervlak (1)
Maak de vorm min of meer rechthoekig
Dan het deeg een drietal keer uitrekken en opnieuw samenvouwen waarbij je eerst uittrekt (2), dan één derde dicht plooit (3) en vervolgens het ander derde dichtvouwt (4). Dan 90 graden draaien.
Herhaal dit proces nog drie keer. - Vervolgens opbollen en in rijsmandje plaatsen.
Opnieuw 30 minuten afgedekt laten rijzen.
Na 10 minuten de oven op 180 graden voorverwarmen en gietijzeren pot of Creuset pot MET DEKSEL in oven plaatsen. - Bak 20 minuten met deksel op de pot en vervolgens 20 minuten zonder deksel.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op rooster.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle deegbereidingen (brood en pizza) op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.
Ik heb nog de oude TM daar staat wel een korenaar op maar als ik die indruk licht die niet op…hoe weet ik dan dat ik aan het kneden ben ?
Ik heb een recent model en kan jammer genoeg je vraag niet correct inschatten. Maar wanneer ik de deegstand selecteer moet ik vervolgens nog de snelheid instellen. Wanneer de Thermomix kneedt hoor je het toestel draaien.