Limoengranita met limoncello

Limoengranita met limoncello

Dit is een recept voor Limoengranita met limoncello.

Wat is granita?

Oorspronkelijk komt de granita van het Italiaanse eiland Sicilië en is (officieel) een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers. Het grote verschil met ijs of sorbet is dan ook dat het niet volledig bevroren is, en het prima gemaakt kan worden zonder ijsmachine.

Granita’s worden meestal op smaak gebracht door bijvoorbeeld vers fruit of fruitsap (citroen, sinaasappel, aardbei), maar ook met andere smaakmakers zoals koffie, thee, amandelen of siropen.

Wat is limoncello?

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent, die wordt gemaakt van citroenen.

Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri.  Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Later werden ook citroenen uit andere regio’s gebruikt.

Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 95% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na circa 10 dagen wordt de drank na filtrering overgegoten in flessen en is de limoncello geschikt voor consumptie.

Indien men niet de beschikking heeft over 95% alcohol kan men een andere alcoholbasis gebruiken, zoals grappa, wodka of jenever. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat de olies uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden.

Limoengranita met limoncello

Recept voor een fris dessert of tussengerecht uit Italië
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: dranken en sapjes, Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen
Calorieën: 40kcal

Ingrediënten

  • 1 geraspte schil en sap van 1 limoen
  • 50 cl koud water
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 15 cl limoncello

Instructies

Voorbereiding

  • Doe het limoensap met het koude water in een middelgrote pan. Voeg de suiker en de helft van de limoenschil toe en verwarm alles tot de suiker opgelost is. Roer geregeld.
  • Neem de pan van het vuur, roer de limoncello door het suikerwater en laat alles afkoelen.
  • Doe de vloeistof in een ondiepe diepvriesbak en zet hem in de vriezer tot er ijskristallen langs de wand ontstaan. Roer het geheel nu krachtig met een vork dooreen en zet weer in de vriezer.
  • Herhaal het door elkaar roeren om de 20 minuten tot het mengsel niet meer vloeibaar is.

Afwerking

  • Haal de granita uit de vriezer en doe in serveerglaasjes en bestrooi met de achtergehouden limoenschil of gekrulde schil

Uitrusting

Diepvries

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 40kcal | Koolhydraten: 8g | Vet: 1g
5 van 2 stemmen

Voor nog meer recepten van cocktails, smoothies of andere drankjes op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept