Hier een recept voor Hollandaise.
Hollandaisesaus (of Hollandse saus) is een van oorsprong Franse saus. De naam geeft aan dat men in Frankrijk kennelijk dacht met een Nederlandse saus van doen te hebben, waarschijnlijk door het gebruik van veel boter. De saus wordt vooral (warm) geserveerd bij visgerechten en soms ook bij asperges. De saus wordt ook wel botersaus genoemd. De basisingrediënten zijn boter, azijn of citroen en eidooiers. Door deze samenstelling lijkt ‘sauce hollandaise’ een beetje op warme mayonaise, op basis van boter, in plaats van olie.
naar de Basis, Homarus. Klik hier voor meer info over dit boek.
Hollandaise
Ingrediënten
- 3 eierdooiers
- 150 gram boter
- 0,5 sap van 1 citroen
- 2 halve eierdopjes water
- peper en zout
Instructies
- Laat de boter zachtjes smelten. Ze mag zeker niet bruin worden. Laat de witte melkresten bezinken. Zet apart.
- Neem een sauteuse en doe er de eierdooiers in . Voeg het water en citroensap toe en klop zachtjes de eieren los.
- Zet de sauteuse op een zacht vuur en klop met garde ( in 8-vorm) de eieren tot gebonden schuim.
- Haal de kom van het vuur en voeg al kloppend geleidelijk aan de boter toe. Zorg dat er geen bezinksel bij het eiermengsel komt.
- Kruid met peper en zout.
Uitrusting

Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een alternatieve bereiding van deze saus, met staafmixer, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen op de site Een beetje Beter, klik hier.