Hollandaise

Hollandaise

Hier een recept voor Hollandaise.

Hollandaisesaus (of Hollandse saus) is een van oorsprong Franse saus. De naam geeft aan dat men in Frankrijk kennelijk dacht met een Nederlandse saus van doen te hebben, waarschijnlijk door het gebruik van veel boter. De saus wordt vooral (warm) geserveerd bij visgerechten en soms ook bij asperges. De saus wordt ook wel botersaus genoemd. De basisingrediënten zijn boter, azijn of citroen en eidooiers. Door deze samenstelling lijkt ‘sauce hollandaise’ een beetje op warme mayonaise, op basis van boter, in plaats van olie.

naar de Basis, Homarus. Klik hier voor meer info over dit boek.

Hollandaise

Recept voor het bereiden van hollandaisesaus, de warme mayonaise
Totale tijd15 min
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 315kcal

Ingrediënten

  • 3 eierdooiers
  • 150 gram boter
  • 0,5 sap van 1 citroen
  • peper en zout

Instructies

  • Laat de boter zachtjes smelten. Ze mag zeker niet bruin worden. Laat de witte melkresten bezinken. Zet apart.
  • Neem een sauteuse en doe er de eierdooiers in . Voeg een beetje water en citroensap toe en klop zachtjes de eieren los.
  • Zet de sauteuse op een zacht vuur en klop met garde ( in 8-vorm) de eieren tot gebonden schuim.
  • Haal de kom van het vuur en voeg al kloppend geleidelijk aan de boter toe. Zorg dat er geen bezinksel bij het eiermengsel komt.
  • Kruid met peper en zout.

Uitrusting

Sauteuse

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 315kcal | Eiwit: 18g | Vet: 67g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle sausen op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie