Dit is een recept voor een Aardappelespuma, maar in plaats van aardappelen kunnen ook andere groenten als bvb brocolli, asperges of wortelen gebruikt worden
.Espuma (Spaans en Portugees: schuim) is een culinaire bereidingswijze. De methode werd bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Het principe is vrij eenvoudig: men mengt vloeibaar voedsel met gelatine en spuit dit op onder druk van lachgas. Dit vormt samen een luchtig schuim waaraan, in tegenstelling tot andere mengsels, geen eieren of room meer hoeven worden toegevoegd.
Espuma kan zowel in hartige als in zoete vorm worden bereid, en zowel koud als warm. Deze Aardappelespuma dient warm gegeten te worden.
In tegenstelling tot een mousse wordt een espuma relatief snel vloeibaar en is daarom niet geschikt om langere tijd op tafel te staan bij bijvoorbeeld buffetten. Bovendien is de consistentie niet zo stevig als die van een mousse.
Aardappelespuma
Ingrediënten
- 500 gram bloemige aardappelen
- 1 dl kookwater van de aardappelen
- 3 dl volle melk
- 40 gram boter
- Peper
- zout
- nootmuskaat
Instructies
Voorbereiding
- Kook de aardappelen
- Giet de aardappelen af en bewaar 1 dl van het kookvocht
Afwerking
- Draai de aardappelen door een roerzeef (passe-vite)
- Breng de melk aan de kook. Meng met het kookwater, de aardappelpuree en de boter.
- Kruid met pezo en nootmuskaat.
- Giet in de espumafles van 5 dl en sluit af. Draai er 2 gasbommetjes op en spuit warm in glazen.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor wie houdt van espuma’s kan hier klikken. Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier