peperoni bagna cauda

Peperoni Bagna Cauda

Deze Peperoni Bagna Cauda is een heel populair recept in Italië, maar is minder gekend in België en Nederland. Maar daar komt verandering in.Bagna cauda (letterlijk: warme saus) is  een soort van crème van tonnen look en ansjovis gesmolten in olijfolie. En recent is er heel wat te doen rond ansjovis. Deze smaakt immers van nature umami: de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het woord komt van het Japanse umai (heerlijk) en mi (smaak), oftewel: heerlijke smaak.

Deze smaak umami is wel degelijk wetenschappelijk onderzocht. In 1908 wist de Japanse scheikundige Kikune Ikeda de aanwezigheid van umami in zeewier (kombu) te bewijzen. Het is een basissmaak die naar voren komt door de stof glutamaat. Hiernaast zijn later nog twee andere ‘umami-stoffen’ gevonden: inosine-monofosfaat (gevonden in gedroogde tonijn ofwel bonito) en guanosine-monofosfaat (in shiitake paddenstoelen). Als je deze stoffen afzonderlijk van elkaar proeft, dan proef je de pure umami-smaak.

Zoals je misschien merkt is het lastig om je voor te stellen hoe umami precies smaakt.  De smaak van umami omschrijft zich het best als ‘hartig’. Deze vijfde smaak versterkt de hartige en zoete smaken in ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan het effect van zout op aardappelen. Zonder smaken ze flauw, maar met het zout krijgen ze veel meer smaak. Wie nog meer wil weten over umami kan hier klikken.

Dit dipsausje wordt warm geserveerd op gegrilde paprika’s. Het recept is afkomstig uit Piemonte waar de saus met verschillende koude groenten geserveerd wordt.

Peperoni Bagna Calda

Recept voor de bereiding van Peperoni Bagna Calda, een vegetarisch hapje vooraf
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Gang: Antipasta
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen
Calorieën: 183kcal

Ingrediënten

 • 3 grote rode paprika’s
 • 1 lookteentje
 • 50 gram gezouten ansjovis
 • 1 dl olijfolie
 • 5 cl melk

Instructies

Voorbereiding

 • Paprika’s wassen en in de lengte in twee snijden. Zaadlijsten en zaadjes verwijderen en met de bolle kant naar boven op een vel aluminiumfolie leggen. Dit onder de grill plaatsen gedurende ongeveer 25 minuten of tot pel zwart ziet. Ze dan uit de oven halen in afgesloten plastieken zak steken.
 • Look pellen. Ansjovis reinigen en wassen tot zoutsmaak weg is.
 • In een kasserol olie, look en ansjovis gedurende 30 minuten laten sudderen. Nadien de melk toevoegen en op het kookpunt brengen.
 • Oliemengsel mixen.
 • Paprika’s pellen en in reepjes van ongeveer 2 tot 3 cm in een kom leggen.

Afwerking

 • Verwarm de saus.
 • Leg de reepjes paprika in een bordje en bedek met de bagna calda.
 • Laat even intrekken alvorens op te dienen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 183kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 4g | Vet: 19g
5 van 1 stem

Voor wie houdt van paprika, kan hier klikken. En de ansjovis liefhebbers kunnen hier klikken. Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept