Dit recept voor Konijn met Pruimen is een oervlaamse klassieker.
Vlees van konijn is zacht van smaak en bovendien zeer mager. Een flinke portie gedroogde pruimen en een degelijk Belgisch bier doen wonderen in de saus. Dit stoofpotje smaakt nostalgisch en tegelijk hedendaags, want alle smaken en ingrediënten vormen samen een gouden combinatie.
Wij gebruiken enkel de filets, niet het gehele konijn. Zo bekom je een ietwat feestelijker versie.
Konijn met Pruimen
Feestelijke versie van een oervlaamse klassieker
Porties: personen
Calorieën: 874kcal
Ingrediënten
- 2 konijneruggen
- 200 gram gedroogde pruimen zonder pit
- 33 cl trappistenbier
- 1 ajuintje
- 10 jeneverbessen
- 25 cl bouillon
- 10 gram bloem
- 10 gram boter
- Peper
- zout
Instructies
Voorbereiding
- Laat de pruimen minstens één uur marineren in het trappistenbier.
- Pel en versnipper de ui.
- Laat boter smelten in pan, doe de ui erbij en smoor eventjes.
- Doe de konijnenruggen in de bloem. Dit kan het best door de bloem in een plastic zak te doen, dan de konijn erbij en dan goed te schudden. Doe de konijn en de bloemdan in de pan.
- Doe ook de jeneverbessen in de pan.
- Giet het trappistenbier en de bouillon in de pan.
- Laat twee uur zachtjes stoven. Doe na anderhalf uur de pruimen in de pan.
Afwerking
- Haal de filets van het been.
- Indien de saus te dun is kun je eventueel verdikken met wat maïzena. Verwarm de saus en dien op.
Uitrusting
Creuset
Notities
Krab het vlees van de beenderen en doe bij de saus om een ‘rijkere saus’ te hebben.
Een alternatief voor bier is wijn. Vervang in dat geval het bier door rode wijn en de bouillon door demi-glace.
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 874kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 56g | Vet: 26g
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.