Kersttomaatjes met grijze garnalen

Kerstomaatjes gevuld met grijze garnalen

Dit recept voor Kerstomaatjes gevuld met grijze garnalen is een variant van een op en top Vlaamse klassieker die op geen enkel kaart van de restaurants aan onze kust ontbreekt. Wij verkiezen kerstomaatjes omdat die meestal meer smaak hebben dan de gewone. Het is ook aangeraden om zo vers mogelijke garnalen, liefst zelf gepelde, te gebruiken. Maar zeker grijze garnalen !

De Noordzeegarnaal of grijze garnaal (Crangon crangon) is een kreeftachtige uit de orde van tienpotigen en is in Nederland en België de bekendste garnalensoort. De lengte is ongeveer 5 tot 7, maximaal 9 centimeter en de kleur is grijs tot bruin met een onregelmatige vlekjestekening. De garnaal kan van kleur veranderen om zich aan te passen aan de ondergrond en is dan nagenoeg onzichtbaar.

De Noordzeegarnaal komt veel voor in kustwateren met een zanderige tot slibberige ondergrond. De Belgische kustplaats Oostduinkerke is de enige ter wereld waar paardenvissers worden gebruikt als hulpmiddel bij de garnaalvisserij.Ook per boot worden garnalen gevangen. Eens aan boord worden de garnalen gezeefd en gecontroleerd. Ondermaatse garnalen gaan terug het water in, de rest wordt gespoeld en vliegt meteen in een enorme kookpot met schoon zeewater. Na vijf minuutjes pruttelen worden de garnalen – ondertussen met een bruin jasje – gekoeld opgeslagen. Eens aan wal worden de garnalen naar pelstations gevoerd en vakkundig met de hand gepeld.

Over ’t algemeen eten we enkel de staart van de garnaal op. Na het pellen hou je dus veel afval over: 2/3 van het gewicht ongeveer. Daar kan je een heerlijke visbouillon van trekken.

Verse garnalen kan je herkennen aan een krokant panster en een mooie glans.

Kerstomaatjes gevuld met grijze garnalen

Kerstomaatjes gevuld met grijze garnalen als hapjes vooraf
Totale tijd30 minuten
Gang: Antipasto
Keuken: Belgisch
Trefwoord: tomaat garnaal
Porties: 4 personen
Calorieën: 83kcal

Ingrediënten

  • 250 gram kerstomaatjes
  • 100 gram gepelde grijze garnalen
  • 1 el coctailsaus
  • 1 el mayonaise
  • cayennepeper

Instructies

  • Was de tomaatjes en snij kapjes af
  • Haal met achterkant koffielepeltje de zaadjes eruit.
  • Meng de overige ingrediënten.
  • Vul de tomaatjes op met de garnalenmengeling

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 83kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 5g | Vet: 6g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept