Saltimbocca

Saltimbocca

Saltimbocca of Saltimbocca alla romana is een typisch Romeinse bereiding.

Saltimbocca (Nederlands: ‘spring in de mond’) is een specialiteit uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met plakjes rauwe ham (prosciutto crudo) en salie en nagesmoord in witte wijn. Het is belangrijk het kalfslapje plat te slaan. Zo wordt het voldoende mals.

Saltimbocca

Recept voor Saltimbocca
Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 304kcal

Ingrediënten

 • 4 kalfslapjes van ongeveer 125 gram
 • 100 gram boter
 • 4 sneetjes parmaham
 • 8 blaadjes verse salie
 • 1 scheutje marsala of witte wijn
 • 1 klein beetje bloem
 • Peper
 • Zout

Instructies

Voorbereiding

 • Doe één lapje tussen plasticfolie en sla dit plat. Herhaal dit voor alle sneetjes kalfsvlees.
 • Doe wat peper en zout op het kalfsvlees. Leg op ieder kalfslapje een sneetje ham. Leg op ieder plakje ham twee blaadjes salie naast elkaar. Prik de salie vast op het vlees met een tandenstokertje per blad.
 • Doe een klein beetje bloem op het kalfslapje (kant die dus niet bedekt is met de ham).

Afwerking

 • Smelt de helft van de boter. Doe dan de lapjes met de bebloemde kant naar beneden in de pan en bak die gedurende enkele minuten tot het kalfslapje bijna gaar is; Draai dan om en bak nog een minuutje op een zacht vuurtje.
 • Giet het overtollige bakboter uit de pan en laat de resterende boter zachtjes smelten in de pan. Doe dan de wijn of marsala in de pan en laat ongeveer 2 minuten bakken tot de saus enigszins gekleurd en lichtjes gebonden is. Roer ondertussen met houten spatel.

Uitrusting

Notities

Meestal kunnen niet alle lapjes tegelijkertijd in de pan. Bak dan in verschillende keren en bewaar de lapjes die reeds klaar zij in een oven van 70 graden.
Je kunt ook ieder lapje in twee doen. Dit bakt makkelijker en presenteert mooier.
Volgens Johannes Van Dam dien je het kalfslapje met de ham en de salie op te rollen en er dan pas een houten prikker door te steken. Vervolgens ook singeren. Volgens hem wordt de ham te droog en hard wanneer je de lapjes niet oprolt. Het is zeker praktischer als je dit gerecht voor meer dan 4 personen moet klaarmaken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 304kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 27g | Vet: 15g
4 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

4 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept