Witloofsoep uit Thermomix

Witloofsoep uit Thermomix

Witlof of witloof, is een bladgewas dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen.

Witloof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Witlof is tweejarig: in het eerste jaar worden de wortelen geteeld, die wortelen worden dan in het donker geteeld, en daar komt het witloof op.

Grondwitloof en witloof uit hydrocultuur hebben dezelfde voedingswaarde, maar qua smaak scoort grondwitloof stukken beter. De groente moet vlezig, stevig en wit zijn en de punten gelig. De blaadjes moeten mooi gesloten zijn.

Witloof wordt bij ons meestal gekookt of gebraiseerd gegeten. Het kan echter ook rauw, in de oven worden bereid of als soep gegeten worden. Rauw is het zeer gewild voor zijn lichtjes bittere, frisse smaak. Het is daardoor een ideaal ingrediënt in gemengde groentesalades, of gewoon op zichzelf, met mayonaise bij.

Witloofsoep uit Thermomix

Recept voor het bereiden van witloofsoep in een Thermomix
Totale tijd30 min
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Trefwoord: witloof
Porties: 6 personen
Calorieën: 93kcal

Ingrediënten

  • 3 stronken witloof
  • 2 preistengels enkel wit
  • 1 ajuin
  • 0,75 liter water
  • 2 bouillonblokjes runds
  • 30 gram bakboter
  • zout
  • Peper
  • parmezaanse kaas eventueel

Instructies

Bereiding

  • Snij de ajuin, het witloof en de prei in grove stukken.
    Doe de groenten in mengbeker van Thermomix.
    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  • Schraap groenten naar beneden.
    Doe de boter in de mengbeker.
    Stel TM in: 10 minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Voeg water en bouillonblokjes toe.
    Stel TM in: 15 minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Mix nu de soep.
    Stel TM in: 60 seconden / snelheid 10

Afwerking

  • Voeg bijkomend water tot soep de gewenste dikte heeft en roer goed dooreen. Doe eventueel nog in TM om op te warmen tot gewenste temperatuur. Kruid af met peper en zout. Serveer in kopjes en garneer eventueel met wat parmezaanse kaas.

Uitrusting

Notities

In plaats van parmezaanse kaas kun je ook grijze garnalen toevoegen vlak voor het serveren.
In plaats van het water en de bouillonblokjes kun je ook kippenfonds gebruiken

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 93kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 1g | Vet: 5g
3.5 van 2 stemmen

Geef een reactie