Witloofsoep uit Thermomix

Witloofsoep uit Thermomix

In deze Witloofsoep uit Thermomix compenseert de prei het bittere van het witloof zodat de soep geen uitgesproken bittere smaak heeft.

Witlof of witloof, is een bladgewas dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen.

Witloof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Witlof is tweejarig: in het eerste jaar worden de wortelen geteeld, die wortelen worden dan in het donker geteeld, en daar komt het witloof op.

Grondwitloof en witloof uit hydrocultuur hebben dezelfde voedingswaarde, maar qua smaak scoort grondwitloof stukken beter. De groente moet vlezig, stevig en wit zijn en de punten gelig. De blaadjes moeten mooi gesloten zijn.

Witloof wordt bij ons meestal gekookt of gebraiseerd gegeten. Het kan echter ook rauw, in de oven worden bereid of als soep gegeten worden. Rauw is het zeer gewild voor zijn lichtjes bittere, frisse smaak. Het is daardoor een ideaal ingrediënt in gemengde groentesalades, of gewoon op zichzelf, met mayonaise bij.

Witloofsoep uit Thermomix

Recept voor het bereiden van witloofsoep in een Thermomix
Totale tijd30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Thermomix, witloof, witloofsoep
Porties: 6 personen
Calorieën: 93kcal

Ingrediënten

  • 3 stronken witloof
  • 2 preistengels enkel wit
  • 1 ajuin
  • 0,75 liter water
  • 2 bouillonblokjes runds
  • 30 gram bakboter
  • zout
  • Peper
  • parmezaanse kaas eventueel

Instructies

Bereiding

  • Snij de ajuin, het witloof en de prei in grove stukken.
    Doe de groenten in mengbeker van Thermomix.
    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
    Herhaal het mixen eventueel meerdere keren tot de groenten fijn zijn.
  • Schraap groenten naar beneden.
    Doe de boter in de mengbeker.
    Stel TM in: 10+ minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Voeg water en bouillonblokjes toe.
    Stel TM in: 15+ minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Mix nu de soep.
    Stel TM in: 60 seconden / snelheid 10

Afwerking

  • Voeg bijkomend water tot soep de gewenste dikte heeft en roer goed dooreen. Doe eventueel nog in de Thermomix om op te warmen tot gewenste temperatuur. Kruid af met peper en zout. Serveer in kopjes en garneer eventueel met wat Parmezaanse kaas.

Uitrusting

Notities

In plaats van parmezaanse kaas kun je ook grijze garnalen toevoegen vlak voor het serveren.
In plaats van het water en de bouillonblokjes kun je ook kippenfonds gebruiken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 93kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 1g | Vet: 5g
3.78 van 18 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 10 in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 10+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 10 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier.

3.78 from 18 votes (18 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept