Gehakt Parmentier uit Thermomix

Gehakt Parmentier uit Thermomix

De klassieker van de ovengerechten. Dit recept voor Hachis of Gehakt Parmentier uit Thermomix is heel simpel; aardappelen, gehakt vlees en uien.  Je kunt het van te voren klaarmaken en in de oven afbakken.

Dit gerecht heeft zijn naam te danken aan Antoine-Augustin Parmentier. Parmentier (Montdidier, 1737- Parijs, 1813) was militair apotheker.Tijdens zijn krijgsgevangenschap in Pruisen kregen de Franse manschappen, in dienst van de keurvorst van Hannover, een tijd lang alleen aardappelen te eten. Tot zijn verbazing raakte niemand ondervoed of uitgeput. Klik hier voor een uitgebreider verhaal.
In 1769 vroeg de academie van Besancon via een prijsvraag om een oplossing voor de heersende hongersnood. Parmentier herinnerde zich dat zijn manschappen tijdens de zevenjarige oorlog alleen aardappelen gegeten hadden en dat hen dat goed bekomen was. Parmentier verklaarde dat de aardappel een goed middel was tegen dysenterie. Hij won de prijsvraag en deed er vanaf dat moment alles aan om de bevolking aardappelen te laten eten. Parmentier bedacht wel twintig verschillende manieren om aardappelen te bereiden, waarvan Hachis Parmentier er één van is. Mooi verhaal; we hebben het dus waarschijnlijk aan Parmentier te danken dat de aardappelen tot een van onze voornaamste voedselbronnen behoort.

Dit recept is gebaseerd op een recept van de Franse blogster Supermomix

Gehakt Parmentier uit Thermomix

Een hart- en maagverwarmende ovenschotel, deels bereid in een Thermomix
Totale tijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 483kcal

Ingrediënten

Voor het gehakt

  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram boter
  • 400 gram gehakt
  • 20 gram peterselie
  • zout
  • Peper

Voor de puree

  • 500 gram aardappelen ,zachtkokende
  • 200 gram melk
  • zout
  • Peper
  • nootmuskaat
  • 30 gram boter

Voor de afwerking

  • 100 gram geraspte Emmentaller

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de ajuin in vier en doe met het knoflookteentje in de mengbeker van de Thermomix.


    Stel TM in: 5 sec / snelheid 5
  • Schraap de groenten naar beneden met een spatel.
  • Voeg de boter toe in de Thermomix.
    Stel TM in: 4+ min / 90°C /snelheid 1
  • Voeg gehakt toe, de blaadjes van de peterselie, zout en peper naar smaak.


    Stel TM in: 15 sec / snelheid 7
  • Schraap de mengsel naar beneden met een spatel.
    Stel TM in: 6 min / 90°C / snelheid 1
  • Breng het gehaktmengsel over in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de oven voor aan 220°C.
  • Maak beker van de Thermomix schoon en plaats de vlinder.
  • Voeg de in schijfjes gesneden aardappelen toe ,de melk, peper en zout naar smaak en de nootmuskaat.
    Stel TM in: 16+ min / 100°C / snelheid 1
  • Doe boter in stukjes in de Thermomix.

    Stel TM in: 15 sec / snelheid 3
  • Doe puree op het gehakt in de ovenschotel.
  • Doe geraspte emmentaler op de puree.

Afwerking

  • Zet de schotel gedurende 15 minuten in de oven aan 220°C.

Uitrusting

Notities

Aan dit gerecht kun je ook een bijkomende laag groenten toevoegen zoals prei, spinazie, tomaten, witloof.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 483kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 31g | Vet: 31g
5 van 2 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 4 in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 4+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (90 graden) bereikt is. In stap 5 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

Geef een reactie