Hazenfilet Met Bruine Saus en Mosterd

Hazenfilet Met Bruine Saus en Mosterd

Recept voor Hazenfilet Met Bruine Saus en Mosterd.

Hazenfilet is het mooiste gedeelte van de haas, het vlees is donkerrood van kleur en heeft een sterke wildsmaak. Dit prachtige stukje vlees is tijdens het wildseizoen daardoor zeer geliefd. Voor de bereiding van hazenrugfilet kunt u het beste het vlees 15 minuten voor bereiding uit de koelkast halen zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Naar L. Wellekens en P. Pitisci: Wild & Gevogelte p 179 .

Hazenfilet Met Bruine Saus en Mosterd

Recept voor het bereiden van hazenfilet met bruine saus en mosterd.
Totale tijd50 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 354kcal

Ingrediënten

  • 4 filets van twee hazenruggen
  • 30 gram boter
  • versgemalen peper
  • zout

Voor de Bruine saus met mosterd:

  • 100 gram wildglacé
  • 2,5 dl water
  • 1 el bruine roux
  • 1 el Wijnazijn
  • 4 el rode wijn
  • 1 el bruine suiker
  • 4 sjalotjes
  • 50 gram boter
  • 1 takje verse tijm
  • 1 el milde mosterd
  • 1 sap van 1 citroen

Instructies

Voorbereiding (45′)

  • Maak de basis bruine saus klaar met eerstvermelde 6 ingredienten.
    Doe het water, de bruine roux, de wijnazijn, de rode wijn en de bruine suiker in een kom en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot een lichte stroop.
    Voeg de glace toe en laat nog enkel seconden doorverwarmen
  • Maak nu de saus verder af:
    Pel de sjalotjes en hak ze fijn.
    Smelt de boter en fruit er de sjalotjes in aan.
    Voeg de tijm en het citroensap toe en laat zachtjes inkoken tot een licht stroop.
  • Doe nu deze stroop bij de basis bruine saus en klop goed door elkaar. Laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de mosterd toe en proef of de saus goed op smaak is.

Afwerking (5′)

  • Smelt 30 gram boter in een pan en braad de filets 1 minuut aan elke kant (of langer indien gewenst).
  • Plaats saus op bord.
  • Snij de filets in drie stukken en plaats op saus

Notities

Geef bij dit gerecht frieten of gekookte aardappelen; appelen met veenbessen, gestoofd witloof en/ of gebakken bospaddestoelen.
Filets kunnen ook verder aangebakken worden (na 2 keer 1 minuut in de pan) in een 180 graden warme oven.
Hoewel niet echt nodig kunnen de filets op voorhand 24 uur gemarineerd worden in de volgende marinade:
1 middelgrote ui, 2 sjalotjes, 2 wortelen, 1 takje bleekselder (alles in grove stukken gesneden)
2 takjes peterselie, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn
2 teentjes knoflook, 5 peperbolletjes, 5 kruidnagels, 5 korianderblaadjres, 4 jeneverbessen
1 liter rode wijn, 5 cl rode wijnazijn, 5 cl olijfolie
=>Doe alle ingredienten in een pan, leg het vlees erin en laat 24 uur marineren
=>>> Wilt u de martinade als saus gebruiken, ipv bovenvermelde bruine saus, zeef dan de marinade, laat inkoken en bind eventueel met koude boter, maizena. Je kunt er ook room aan toevoegen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 354kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 47g | Vet: 16g
5 van 2 stemmen

Geef een reactie