Panna Cotta Con Vincotto

Panna Cotta Con Vincotto

Recept voor Panna Cotta Con Vincotto

Panna cotta is een heerlijk zacht Italiaans dessert. Letterlijk betekent het gekookte room. In dit recept gaat het eigenlijk om een basisrecept voor panna cotta. Hieraan kun je nog van alles aan kunt toevoegen of bij kunt serveren. Hier dus Vincotta, maar op deze site vind je hier een recept voor panna cotta met passievruchten.
De kunst van een goede panna cotta is om net genoeg gelatine te gebruiken om hem niet in te laten storten, maar zeker niet te veel. Het puddinkje mag na het storten lekker wiebelen.

Vincotto (vertaald gekookte wijn) is een bijzondere smaakmaker uit Puglia. Vincotto wordt gemaakt van langzaam ingekookte Negroamaro en Malvasia druiven, die daarna tenminste 4 jaar wordt gerijpt op eikenhouten vaten. Het resultaat is een zeer geconcentreerd zoetzuur product, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, waarvan u maar enkele druppels per gerecht nodig heeft. Heerlijk bij vlees en groentegerechten, maar ook in desserts, zoals in dit recept voor Panna Cotta Con Vincotto, maar ook met vanille ijs. Vincotto combineert ook goed met de zoute smaak van bijv. parmaham of pancetta. Deze saus is dus een beetje te vergelijken met de betere balsamico azijn.

Voor dit recept kun je zelf vincotto maken, maar je kunt ook een flesje kant en klare vincotto gebruiken.

Panna Cotta Con Vincotto

Recept voor het bereiden van Panna Cotta Con Vincotto
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 184kcal

Ingrediënten

Voor de panna Cotta

  • 25 cl room
  • 2 blaadjes gelatine
  • vincotto

Voor de Vincotta

  • 75 cl rode wijn
  • 450 gram suiker
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 1 kaneelstok

Instructies

Voor de vincotto

  • Combineer alle ingrediënten in een steelpan, plaats ze op hoog vuur en breng ze aan de kook. Roer ondertussen om de suiker op te lossen.
  • Zet het vuur zachter tot middelhoog en laat het mengsel krachtig sudderen tot het ongeveer gehalveerd is en verdikt is tot de consistentie van dunne siroop. Dit neemt ongeveer 35 tot 40 minuten in beslag.
  • Zeef het mengsel door een fijnmazige zeef en breng het over in een luchtdichte verpakking en bewaar het in de koelkastkast voor maximaal 1 maand.

Voorbereiding

  • Kook de room
  • Doe in koud water geweekte blaadjes gelatine erbij
  • Laat afkoelen

Afwerking

  • Stort de afgekoelde pudding in een bord.
  • Doe druppeltjes van de vincotto op de bovenkant en de zijkant van de panna cotta.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 184kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 5g | Vet: 19g
5 van 2 stemmen

Voor een ander recept van panna cotta, meer bepaald met passievruchten, klik hier.

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *