Pecorino Sardo met balsamico

Pecorino Sardo

Recept voor Pecorino Sardo met balsamicoazijn, maar wel de echte ! Dit recept staat of valt met de kwaliteit van de balsamicoazijn.

Pecorino is een Italiaanse schapenkaas. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord pecora, dat schaap betekent. In Sardinië is de pecorino sardo echter geliefder en wordt zij ook vaak gebruikt bij pastagerechten met een lichte saus of zonder saus. Pecorino sardo wordt ook veel gemaakt in Toscane en Umbrië, waar in het verleden veel Sardijnen hun schaapskuddes op de geoogste graanakkers kwamen weiden. De zachtere varianten van pecorino worden vaak zo gegeten als afsluiting van de maaltijd. Typisch Toscaans is de combinatie Pecorino met peer. In Sardinië eten herders vaak pecorino sardo als ze met hun schapen in de bergen zijn. 

Balsamico is een azijnsoort uit Italië, uit de streek Modena. Meestal bestaat het uit een hoeveelheid ingekookt sap (most) van trebbianodruiven, aangevuld met gewone azijn, dat een aantal jaar in houten vaten wordt gerijpt. De verhouding most en azijn bepaalt de kwaliteit. Als de tekst “Aceto balsamico tradizionale di Modena” op het flesje staat, heb je de echte ! Let op het woord tradizionale. Alleen balsamico’s die onder strikte voorwaarden van het balsamico-consortiumworden gemaakt, mogen dit op de fles zetten. Er komt ook een DOP-stempel bij, teken dat het echt uit Modena komt. Een ander duidelijk kenmerk is de prijs. Echte aceto balsamico is niet goedkoop. Meerdere tientallen euro’s voor een flesje van 100 ml is de normale prijs. 

Pecorino Sardo

Recept voor dessertje met kaas
Totale tijd10 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 264kcal

Ingrediënten

  • 250 gram Pecorino Sardo
  • olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • peper uit de molen

Instructies

  • Schaaf de kaas met een kaasrasp over de borden.
  • Besprenkel met olijfolie en enkel druppels balsamico-azijn.
  • Kruid naar smaak met de peper

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 264kcal | Koolhydraten: 0.5g | Eiwit: 15g | Vet: 22g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept