Een Provençaalse saus bevat ingrediënten die typisch zijn voor de zonovergoten Provence, zoals olijfolie, tomaat, basilicum, tijm, rozemarijn of laurier. Natuurlijk kan je zelf, afhankelijk van het marktaanbod en de seizoenen, nog andere zuiderse ingrediënten toevoegen om zo nog meer smaak aan je saus te geven.
Deze saus saus past bij heel wat gerechten. De saus geeft je maaltijd een lekkere zuiderse toets en voegt een brede waaier aan geuren, kleuren en smaken toe aan een gerecht. De smaak van je saus mag echter nooit overheersen. Integendeel, de saus moet ervoor zorgen dat de smaak van de afzonderlijke ingrediënten extra geaccentueerd wordt. De juiste keuze van verse of gedroogde kruiden bepaalt het authentieke karakter van je saus. Zo kunnen koriander, kervel, lavendel, melisse, bieslook, laurier, salie, citroenkruid en andere kruiden je saus en het gerecht een typisch Provençaalse smaak geven.
Provençaalse saus
Ingrediënten
- 1 grote ajuin
- 4 geperste knoflookteentjes
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 1 courgette
- 800 gram tomatenblokjes uit blik
- 250 gram champignons
- 2 glazen droge witte wijn
- 4 el olijfolie
- tijm
- basilicum
- Provençaalse kruiden
- Laurierblad
- peterselie
- Peper
- zout
Instructies
Voorbereiding
- We schillen de courgette en schillen de paprika’s. We ontdoen de paprika’s ook van de zaadlijsten.
- We snijden de ajuin, de paprika’s en courgette in kleine stukjes en persen de teentjes look.
- In een grote pan fruiten we de ajuin en paprika’s gedurende enkele minuten en voegen de stukjes courgette, de look en tomaten toe.
- We kruiden bij met een laurierblad, peper, zout, tijm, basilicum en Provençaalse kruiden en voegen tot slot de witte wijn toe.
- We laten op een zacht vuurtje nog een uur tot anderhalf uur pruttelen.
- Tien minuten voor het einde voegen we de in schijfjes gesneden champignons toe.
Afwerking
- Verwarm de saus. Wanneer de saus warm is, strooi er de versnipperde peterselie door.
Notities
Voedingswaarden per Portie
Deze saus gaat goed samen met vleesbrood, waarvan je hier een recept kunt vinden.
Voor een overzicht van alle sausen op de site van Een Beetje Beter, klik hier
Wat doen we met de peterselie?
Goed gezien.. my misstake. op het einde over de saus strooien
Moord,wat ben ik blij dat er witte wijn inzit….
De saus is heel goed gelukt, smaakt lekker met rundsbrochetten.
Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.
Daarom gebruik ik voor de tomatenblokjes het ras San Marzano (geen namaakversie!). Alle ingrediënten moeten van topkwaliteit zijn.
Verder voeg ik ook nog een lepeltje rode Miso toe (geeft extra umamismaak) alsook een beetje koriander en bonenkruid.