Sla met Dressing

Sla met Dressing

Recept voor Sla met Dressing.

Een dressing is een soort saus die gebruikt wordt over een salade. Het doel is de salade als geheel smakelijker te maken.

Een dressing bestaat meestal uit een combinatie van olie, water, citroensap of azijn en kruiden. Aangezien olie en water niet mengen, wordt voor een langer houdbare dressing een emulgator toegevoegd, zodat een emulsie ontstaat. Een emulgator is bijvoorbeeld eigeel. Om die reden worden in een dressing soms ook andere sauzen, zoals mayonaise en mosterd toegevoegd.

Voor zure dressing wordt vaak azijn of citroensap gebruikt. Voor een zoute dressing wordt (uiteraard) zout toegevoegd en voor een zoete dressing suiker of honing.

Aan vetarme dressings wordt vaak een verdikkingsmiddel toegevoegd.

naar Yves Desmet in Al Dente

Sla met Dressing

Recept voor het bereiden van sla met Dressing
Totale tijd10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 109kcal

Ingrediënten

  • 1 krop groene sla
  • 1 krop rode Italiaanse sla
  • Veldsla
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • enkele druppels balsamico
  • Peper
  • zout
  • 0,5 theelepel Dijonmosterd
  • 3 eetlepels olijfolie of ½ olijfolie en ½ walnotenolie

Instructies

  • Was en droog de sla. Snij of scheur in hapklare stukjes.
  • Doe de twee theelepels wittewijnazijn en enkele druppels balsamico in een ruime slakom.
  • Klop daar een snufje zout door tot het opgelost is.
  • Klop er vervolgens een halve theelepel Dijonmosterd doorheen. Verder kloppend geleidelijk drie eetlepels olijfolie van een betere kwaliteit toevoegen, of een mengeling van half olijfolie, half walnotenolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de gemengde sla erbij, eventueel een gesnipperd sjalotje

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 109kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 2g | Vet: 11g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *