Recept voor Puree met groene Kool en Waterkers.
De groene kool of savooikool springt in het oog met haar geribbelde bladeren en speciale textuur. De groente is rijk aan vitamines (A en vooral C) en vezels. De bladeren slinken fel bij het koken. Reken daarom 250 à 300 g per persoon. Groene kool wordt vooral gebruikt in stoofpotjes, hutsepot, soep en andere typisch winterse gerechten. De bladeren zijn ook ideaal om te vullen met bv. gehakt.
Waterkers heeft ronde, donkergroene blaadjes en wordt ook ‘cresson‘ genoemd. Verwant aan de waterplant is de tuinkers. Deze heeft kleinere blaadjes en smaakt pittiger. Waterkers wordt in koud, kalkrijk en stromend water geteeld in bronrijke gebieden en is het ganse jaar verkrijgbaar. Waterkers is uiterst geschikt ter garnering van gerechten. De donkergroene, eivormige bladeren kunnen echter ook verwerkt worden in salades. In Frankrijk wordt de ‘cresson’ vaak in sauzen en soepen verwerkt.
Puree met groene Kool en Waterkers
Ingrediënten
- 4 grote aardappelen
- 0,5 groene kool
- 100 gram waterkers
- 1 sjalot
- 0,5 teentje knoflook
- 1 dl groentebouillon
- 1,5 dl room
- 15 gram boter
- nootmuskaat
- peper
- zout
Instructies
Voorbereiding
- Snij de aardappelen in blokjes.
- Verwijder de dikke nerf van de koolbladeren en snij ze in reepjes.
- Snipper de sjalot en het knoflookteentje.
Bereiding
- Smelt de boter in een pan. Stoof de sjalot en het knoflook glazig.
- Doe er de groenekoolreepjes bij en leg er de aardappelblokjes en waterkers bovenop. Voeg de bouillon en de room toe en kruid met een weinig nootmuskaat, peper en zout.
- Laat gedurende 45 minuten op een zacht vuur gaar worden. Schep tussendoor eens om, om aanbranden te voorkomen.
Afwerking
- Haal de pan van het vuur en haal de bereiding door een roerzeef of maak fijn met een pureestamper. Kruid met peper en zout.
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier