Bechamelsaus

Béchamelsaus uit Thermomix

Bechamelsaus oftewel witte saus is een saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus, bijvoorbeeld in de Franse en in de Italiaanse keuken. Het is een saus op basis van boter en bloem. De boter wordt eerst verhit. Vervolgens wordt er bloem aan toegevoegd, zodat er de zogenaamde roux ontstaat. Deze roux kan naargelang de gaartijd blank, blond of bruin zijn. Dit heeft een effect op de kleur van de saus. Het gegaarde mengsel wordt vervolgens verdund met melk. Meestal wordt er een verhouding gebruikt van één deel boter, één deel bloem en tien delen melk. Voor meer informatie, oa over het ontstaan van deze populaire saus, klik hier.

Dit zijn mijn maten en tijden voor het maken van Béchamelsaus uit Thermomix. Wanneer ik de aanwijzingen volg uit het Basiskookboek is het resultaat te lopend. Daarom gebruik ik relatief meer boter en bloem en minder melk dan in het basiskookboek. Ook iets langere tijden.

Het resultaat is een mooi gebonden saus.

Voor een recept voor het bereiden van béchamelsaus zonder Thermomix, klik hier.

Béchamelsaus uit Thermomix

Recept voor het bereiden van Béchamelsaus in een Thermomix
0 minuten
Totale tijd26 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Frans
Porties: 1 liter
Calorieën: 1451kcal

Ingrediënten

 • 100 gram boter
 • 100 gram bloem
 • 80 cl halfvolle melk
 • Peper
 • zout
 • nootmuskaat

Instructies

 • Doe de boter in de mengbeker van de Thermomix.
  Stel TM in: 4+ minuten / 100 graden / snelheid 1.
 • Voeg de bloem toe.
  Stel TM in: 4+ minuten / 100 graden / snelheid 1.
 • Voeg de melk toe, evenals het zout de peper en de nootmuskaat.
  Stel TM in: 9+ minuten / 100 graden / snelheid 4.

Uitrusting

Notities

Om béchamelsaus op de klassieke manier te bereiden, klik hier

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1l | Calorieën: 1451kcal | Koolhydraten: 108g | Eiwit: 39g | Vet: 96g
4.25 van 16 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 4+   of 9+ betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 4+ , resp 9+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 resp 9 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen, klik hier.

4 gedachten over “Béchamelsaus uit Thermomix”

 1. Blijkbaar zijn de exacte tijden om dit recept te bereiden bron van veel discussie. Ik denk dat voor dergelijke gerechten de tijd dat het toestel draait wanneer de gestelde temperatuur bereikt is van belang is. En die is afhankelijk van de hoeveelheid, begintemperatuur, enz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *