Mosselen in Lookroomsaus uit Thermomix

Mosselen in Lookroomsaus uit Thermomix

Recept voor Mosselen in Lookroomsaus uit Thermomix

Mosselen kent iedereen, en iedereen weet allicht hoe mosselen klaar te maken nadat je in een pan wat groenten aanstooft, dan eventueel een beetje wijn of andere vloeistof toevoegt en onder deksel laat koken tot de meeste mosselen gaar zijn.

Hier kun je lezen hoe je mosselen in de thermomix bereidt. Veel wijkt dat niet af van de klassiek methode. Alleen worden de groenten en saus apart van de mosselen bereid en worden de mosselen gestoomd.

Toch nog wijzen op enkele misverstanden ivm mosselen.

Mosselen die open zijn, zijn slecht

Ben je van plan mosselen te bereiden, dan moet je eerst de slechte mosselen uit de verpakking verwijderen. Mosselen met een gebroken schelp gooi je best weg. Het is echter niet zo dat mosselen die lichtjes openstaan ook weg moeten.

Mosselen eten doet je cholesterol stijgen

Mosselen zijn rijk aan eiwitten, mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen en vitaminen, maar niet aan vet. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 % vet. Bovendien behoort het grootste gedeelte van het vet van de mossel tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren, die juist cholesterolverlagend werken. Anders gezegd: mosselen zijn gezond.

Mosselseizoen in alle maanden met een ‘r’

Vroeger, toen gekoeld vervoer nog niet mogelijk was, waren mosselen inderdaad enkel verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’, de koude maanden van het jaar. Maar dat is al lang vervlogen tijd! Vandaag loopt het seizoen van de Zeeuwse mosselen van begin juli tot half april. In de andere maanden is er import uit Ierland en Denemarken.

Mosselen moet je in zout water bewaren

Zeeuwse mosselen die je koopt zijn zandvrij. Je hoeft ze dus niet in een bak met zout water te leggen. De koelkast volstaat.

Oranje mosselen zijn lekkerder

Oranje of witte mosselen: er is geen verschil in smaak of kwaliteit! Er wordt vaak gezegd dat oranje mosselen vrouwelijk zijn en witte mannelijk, maar ook dat blijkt niet te kloppen. Het is puur een kwestie van pigment…

Mosselen die dicht blijven na het koken, mag je niet opeten

Leugens! Maak ze zachtjes open met een mesje en eet ze gewoon op…

Mosselen in Lookroomsaus uit Thermomix

Recept voor Mosselen in Lookroomsaus bereid in een Thermomix
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 1 persoon
Calorieën: 690kcal

Ingrediënten

 • 1 kg mosselen
 • 7 teentjes knoflook
 • 2 lenteuitjes
 • 20 gram boter
 • 50 gram droge witte wijn
 • 125 gram room
 • Peper
 • Zout
 • 1 koffielepel maïzena

Instructies

 • Pel de knoflookteentjes en snij loof af van lenteuitjes en doe in beker van thermomix.
 • Stel TM in: 2 seconden /Turbo

  Herhaal eventueel tot de uitjes en look heel fijn zijn.
 • Doe boter bij ui en knoflook.
  Stel TM in: 3+ minuten / 120 graden / snelheid 2
 • Doe de witte wijn, room, zout en peper in de beker.
  Stel TM in: 6 minuten / Varoma / Snelheid 2 / zonder deksel
 • Was de mosselen in koud water. Doe de mosselen in de varomaschaal en plaats op beker wanneer de tijd voorbij is.
  Stel TM in: 6+ minuten / Varoma / Snelheid 2
 • Doe de maïzena in een tas en doe er wat vocht bij uit de mengbeker. Roer tot de maïzena opgelost is en giet over in de mengbeker. Plaats varomaschaal op mengbeker en kook nog even zodat saus bindt.
  Stel TM in: 1+ minuut / Varoma / Snelheid 2 
 • Giet de mosselen in een bord en giet de saus erover.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 690kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 20g | Vet: 58g
4.60 van 5 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3+ in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent  3+dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur bereikt is. In dit geval vanaf het ogenblik dat 100 graden bereikt wordt. In stap 4 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

2 gedachten over “Mosselen in Lookroomsaus uit Thermomix”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *