Steak met Rode Wijnsaus

Steak met Rode Wijn Saus

Recept voor steak met Rode Wijn Saus waarbij we het vlees sousvide bereiden. Er is immers maar één manier om een lekker dikke, malse en sappige biefstuk te bereiden en daarbij de perfecte temperatuur te handhaven doorheen het hele stuk vlees. Maar één manier om te verzekeren dat je biefstuk niet te gaar is en te voorkomen dat je biefstuk niet gaar genoeg is. Maar één manier om het giswerk uit het bereiden van vlees te halen. En dat is sous-vide!

In het recept staan richtlijnen voor de tijd en temperatuur voor een saignant gebakken steak. Hoewel de richtlijnen starten met een dikte van 1 cm is het toch aan te bevelen een steak van minstens 5 cm te nemen.

Steak met Rode Wijn Saus

Recept voor het sousvide bereiden van Steak met Rode Wijn Saus
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: sous vide, Sousvide, steak
Porties: 4 personen
Calorieën: 494kcal

Ingrediënten

  • 4 Steaks 200 gr ieder
  • 250 gram rode wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gram verse tijm
  • 40 gram boter voor bij de vacuum verpakte steaks
  • 60 gram boter voor de saus
  • 20 gram bakboter om de steaks aan te bakken
  • 4 takjes verse rozemarijn facultatief

Instructies

  • Verpak de steaks vacuüm met de hiervoor voorziene boter ( 10 gram per steak) en een klein beetje peper en zout. Eventueel ook een vers takje rozemarijn.
  • Doe naargelang de dikte van de steaks voldoende tijd in warmwaterbad aan 55 graden (voor medium rare). Die tijd kan overigens gerust met één uur overschreden worden.
    Voor steaks van 1 cm raden wij 30 minuten aan.
    Voor steaks van 1,25 cm raden wij 45 minuten aan
    Voor steaks van 2,5 cm raden wij 1 uur aan
    Voor steaks van 4 cm raden wij 90 minuten aan
    Voor steaks van 5 cm raden wij 2 uur aan
  • Haal de steaks na verloop van tijd uit de verpakking en dep goed droog. Bak de steaks aan in heel warme pan met een klein beetje boter en bewaar in folie.
  • Giet braadvocht uit zakken in pan en breng aan de kook.
  • Voeg look en tijm toe en bak tot bruin.
  • Voeg wijn en boter toe en kook in. Doe dan door zeef.
  • Snij steaks en dien op

Uitrusting

Notities

Heerlijk met Puree met groene kool en waterkers. Klik hier om dit recept te bekijken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 494kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 48g | Vet: 28g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

11 gedachten over “Steak met Rode Wijn Saus”

  1. Tegenwoordig doe ik steaks van mindere kwaliteit altijd gedurende 3 uren in een warmwaterbad aan 52 graden. Nadien bak ik die aan in een gietijzeren pan. Het resultaat zijn supermalse steaks.

  2. Welk vlees neem je dan precies? Steak kan zoveel zijn: Ossenhaas, Kogelbiefstuk, Entrecote, Ribeye of T-bone…

  3. Maakt eigenlijk niets uit. Voordeel van sousvide is dat ook vlees van mindere kwaliteit mals wordt. Ossenhaas of filet pure sous vide bereiden heeft in die optiek minder zin. Qua structuur en smaak verkies ik ribeye

    1. Dank. Ik ken ribeye niet. Biefstuk of entrecote zou je ook niet doen? Maar in elk geval een wat duurdere vleessoort dus en geen bieflap of juist wel?

      1. Eigenlijk kan iedere soort, maar de duurste en malste stukken niet. Die zijn uit hun eigen mals genoeg. Tenzij je de perfecte gaarheid wilt bij bereidingen als saignant of blue, dan ook sousvide. Maar dan niet om het vlees malser te krijgen, maar om de gewenste gaarheid te bereiken.

    1. Ik heb de dag nadien het volgende geantwoord:
      Eigenlijk kan iedere soort, maar de duurste en malste stukken niet. Die zijn uit hun eigen mals genoeg. Tenzij je de perfecte gaarheid wilt bij bereidingen als saignant of blue, dan ook sousvide. Maar dan niet om het vlees malser te krijgen, maar om de gewenste gaarheid te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *