Steak met Rode Wijnsaus

Steak met Rode Wijn Saus

Recept voor steak met Rode Wijn Saus waarbij we het vlees sousvide bereiden. Er is immers maar één manier om een lekker dikke, malse en sappige biefstuk te bereiden en daarbij de perfecte temperatuur te handhaven doorheen het hele stuk vlees. Maar één manier om te verzekeren dat je biefstuk niet te gaar is en te voorkomen dat je biefstuk niet gaar genoeg is. Maar één manier om het giswerk uit het bereiden van vlees te halen. En dat is sous-vide!

In het recept staan richtlijnen voor de tijd en temperatuur voor een saignant gebakken steak. Hoewel de richtlijnen starten met een dikte van 1 cm is het toch aan te bevelen een steak van minstens 5 cm te nemen.

Steak met Rode Wijn Saus

Recept voor het sousvide bereiden van Steak met Rode Wijn Saus
Totale tijd1 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 494kcal

Ingrediënten

  • 4 Steaks 200 gr ieder
  • 250 gram rode wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gram verse tijm
  • 40 gram boter voor bij de vacuum verpakte steaks
  • 60 gram boter voor de saus
  • 20 gram bakboter om de steaks aan te bakken
  • 4 takjes verse rozemarijn facultatief

Instructies

  • Verpak de steaks vacuüm met de hiervoor voorziene boter ( 10 gram per steak) en een klein beetjte peper en zout. Eventueel ook een vers takje rozemarijn.
  • Doe naargelang de dikte van de steaks voldoende tijd in warmwaterbad aan 55 graden (voor medium rare). Die tijd kan overigens gerust met één uur overschreden worden.
    Voor steaks van 1 cm raden wij 30 minuten aan.
    Voor steaks van 1,25 cm raden wij 45 minuten aan
    Voor steaks van 2,5 cm raden wij 1 uur aan
    Voor steaks van 4 cm raden wij 90 minuten aan
    Voor steaks van 5 cm raden wij 2 uur aan
  • Haal de steaks na verloop van tijd uit de verpakking en dep goed droog. Bak de steaks aan in heel warme pan met een klein beetje boter en bewaar in folie.
  • Giet braadvocht uit zakken in pan en breng aan de kook.
  • Voeg look en tijm toe en bak tot bruin.
  • Voeg wijn en boter toe en kook in. Doe dan door zeef.
  • Snij steaks en dien op

Uitrusting

Notities

Heerlijk met Puree met groene kool en waterkers. Klik hier om dit recept te bekijken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 494kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 48g | Vet: 28g
5 van 1 stem

3 gedachten over “Steak met Rode Wijn Saus”

  1. Tegenwoordig doe ik steaks van mindere kwaliteit altijd gedurende 3 uren in een warmwaterbad aan 52 graden. Nadien bak ik die aan in een gietijzeren pan. Het resultaat zijn supermalse steaks.

Geef een reactie