Luikse Balletjes in ... Luik

Luikse Balletjes in … Luik

Wie heeft nog nooit van Luikse balletjes gehoord?  “Boulets à la Liégeoise” of Luikse gehaktballen in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop. Deze saus noemt men ook wel ‘sauce lapin’ of ‘sauce chasseur’. Boulet à la Liégeoise is een op en top Luiks streekgerecht. Meestal wordt het geserveerd met frietjes, dit noemt men dan ‘Boulet Frites à la Liégeoise’ of kortweg ‘boulets frites’.

De regelmatige bezoeker van de Luikse regio weet in elk geval dat je de schotel praktisch overal kunt bestellen, zowel in het nederigste frituurrestaurant als in etablissementen die zich wat meer allures aanmeten. En waar kun je die beter eten dan in Luik ?

Volgens Tripadvisor  moet je voor de beste balletje in Café Lequet zijn.

Luikse Balletjes in ... Luik

Dit volkscafé is gelegen aan de Quai Sur Meuse 17 te Luik 4000, België, op een boogscheut van de Maas en daarom ook aan de rand van de befaamde markt op Zondag, aan de kant van het centrum van de stad.

Luikse Balletjes in ... Luik

De inrichting is die van een echte bruine kroeg die jammer genoeg steeds zeldzamer worden. Het café is een bonte mengeling van prullaria aan de muur maar ze roepen een authentieke sfeer op, net zoals de lange tafels waar iedereen gewoon aanschuift langs elkaar. De tafels bij het binnenkomen zijn gereserveerd voor wie enkel iets drinkt, de achterste tafels voor wie ook eet. Het onderscheid zie je aan de papieren onderleggers op die tafels, en de plastieken menu-bordjes.

Luikse Balletjes in ... Luik

De keuze is niet overweldigend en eigenlijk mag je niet kiezen en moet je balletjes eten. Je kan kiezen tussen 1 of 2 balletjes. Voor de ‘normale’ eters is 1 balletje allicht voldoende, aangezien het flink uit de kluiten gewassen exemplaren zijn. Daarbij kun je ook nog compote of sla bestellen en een extra portie huisgemaakte mayonnaise.

Luikse Balletjes in ... Luik

De balletjes zijn lekker en stevig van structuur en zwemmen in de zoete saus met hier en daar een stukje ajuin. De bijhorende  frietjes met mayonaise waren beide huisgemaakt en goed van smaak. Misschien was de mayonaise iets te lopend. Het kommetje kropsla was gedecoreerd met sneetjes gekookt ei en was voorzien van een (iets te) ruime portie mayonaise. (Vinaigrette was een alternatief). Deze presentatie is geheel in de stijl van het interieur en doet een beetje denken aan de de jaren 60.

Weinig franjes, goede snelle bediening, maar zeker geen plaats voor een romantisch etentje. Eerder een no nonsense lunch in een gezellig volkscafé met balletjes aan een prima prijs/kwaliteit.

P.S. : Wij hebben op deze site een aantal recepten voor gehaktballetjes:

Klik hier voor ons recept voor gehaktballen zonder meer.

Klik hier voor een bereiding in tomatensaus.

En hier voor Zweedse balletjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *