Gehaktbal

Gehaktbal

Mijn lievelings café-snack: Een gehaktbal ofte boulet. Of is het boulette?

Volgens Wikepedia is een gehaktbal een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden of bijvoorbeeld knoflook en uiensnippers.

De gehaktbal is al lange tijd een veelvoorkomend voedingsmiddel, veelal met jus of mosterd geserveerd. Naarmate vroeger de armoede groter was bestond de gehaktbal meer uit brood.

In sommige streken in België noemt men een gehaktbal een frikadel. Behalve in Wallonië is ook in Vlaanderen de Franstalige term boulette soms gebruikelijk.

In dit recept voegen we er ook wat Parmezaanse kaas aan toe. Het is de bedoeling dat de boulet ‘uit het vuistje’ gegeten wordt. Dus niet met tomatensaus, ook al zou je deze ballen ook kunnen toevoegen aan tomatensaus. En dan nog frieten ! Voor ons recept voor ballekes in tomatensaus, klik hier. Onnodig te zeggen dat het van groot belang is om een goede kwaliteit van gehakt te gebruiken. Mijd gehakt dat twee keer zo goedkoop is als normaal. Voor een slager is het immers geen kunst om er ook twee keer zoveel water als normaal door te draaien.

Gehaktbal

Gehaktbal, uit het vuistje.
Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Boulet, boulette
Porties: 10 balletjes
Calorieën: 114kcal

Ingrediënten

  • 400 gram gemengd gehakt, 60%rund, 40 % varken
  • 33 gram paneermeel
  • 100 gram ajuin
  • 25 gram parmezaanse kaas
  • 20 gram olijfolie om te bakken
  • 1 ei
  • peper,zout, kerriepoeder, nootmuskaat naar eigen smaak

Instructies

  • Snij de ui in fijne snippers en rasp ook de kaas.
  • Doe alle gerechten in een kom, uitgezonderd de olie, en meng goed dooreen.
  • Maak je handen nat en maak ongeveer 10 balletjes. Plat die wat af tot schijfjes, zo bakken ze beter.
  • Verwarm een (bij voorkeur gietijzeren) pan voor. Doe de olie in de pan en zet het vuur op middelhoog. Doe de balletjes in de pan en bak gedurende ongeveer 8 minuten. Keer om de twee minuten om.
  • Haal de balletjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier; Als ze afgekoeld zijn kun je ze in de koelkast in een gesloten doos bewaren (of wat er ondertussen van overschiet, lauw zijn die balletjes ook heerlijk).

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 60gram | Calorieën: 114kcal | Koolhydraten: 3.5g | Eiwit: 10g | Vet: 6.7g
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept