Kip Cacciatore

Kip Cacciatore

Dit is een recept voor het klaarmaken van Kip Cacciatore in de Slowcooker of Crockpot. In dit recept voegen we een klein beetje tapioca toe om de textuur nog iets voller te maken. Dit recept toont ook aan dat bij het koken in een slowcooker relatief weinig vloeistoffen nodig zijn.

De Kip cacciatora is een smakelijke en hartige tweede gang typisch voor de Italiaanse keuken die zijn oorsprong vindt in Toscane: kippendijen of stukken, gebruind in een pan met groenten en klassieke aroma’s (ui, wortel, selderij, rozemarijn), overschaduwd met rode wijn en ten slotte langzaam gekookt in een tomatensaus. Kip cacciatora is dus een stoofpot, met heerlijk zachte kip, rijk aan smaak en heerlijk verpakt in sappige saus. De letterlijke betekenis van ‘cacciatore’ is ‘jager’. Kip cacciatore staat dus voor kip bereid op de wijze waarop Italiaanse jagers dit vroeger deden, maar eigenlijk nog steeds doen. Voor een originele bereidingswijze, klik hier.

Voor de bereiding van kip cacciatore maak je best gebruik van kippendijen. Deze zijn veel sappiger dan de filets. Je kunt de beentjes erin laten, maar wij verkiezen de dijen te ontbenen. Dat eet toch een stuk gemakkelijker.

Kip Cacciatore

Kip Cacciatore uit Slowcooker
Voorbereidingstijd30 minuten
Totale tijd4 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: gevogelte, Kip
Porties: 6 personen
Calorieën: 531kcal

Ingrediënten

  • 1200 gram vlees van kippendijen
  • 100 gram gezouten of gerookt spek, in blokjes
  • 60 ml olijfolie
  • 250 gram champignons in vieren gesneden
  • 1 ui in dunne plakjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 180 ml rode wijn
  • 2 rode paprika’s gepeld en in blokjes gesneden
  • 400 gram tomaten in blokjes
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels instant tapioca
  • 23 gram fijngehakte verse platbladige peterselie
  • rozemarijn
  • zout
  • Peper

Instructies

  • Verwijder het vel van de kippendijen, ontbeen en snij in blokjes.
  • Bak de spekblokjes aan in een grote bakpan en breng dan over in de slowcooker.
  • Bak de kip in diezelfde bakpan in de helft van de olie. (Doe dit eventueel in twee keer). Breng op smaak met zout en peper. Breng de kip over in de slowcooker.
  • Bak in dezelfde koekenpan de ui in de resterende olie. Voeg na enkel minuten ook de champignons toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg ook de knoflook toe en kook nog 1 minuut. Blus met de rode wijn. Giet op de kip.
  • Voeg de paprika's, tomaten, tomatenpuree, rozemarijn en tapioca toe. Meng goed door elkaar.
  • Dek af en kook op
    Lage
    stand gedurende 4 uur. Na die tijd kan het gerecht nog vier uur op de warmhoudstand verder garen.
  • Snij de peterselie fijn en strooi vlak voor het opdienen over de kip.

Uitrusting

Notities

Dit gerecht kan prima ingevroren worden.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 531kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 40g | Vet: 22g
4.58 van 26 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

2 gedachten over “Kip Cacciatore”

  1. Hallo,
    Lijkt mij een lekker recept, maar ik beschik (nog) niet over een slowcooker. Kan dit gerecht ook klaargemaakt worden in een creuset pot die in de oven geplaatst wordt. Indien ja, welke temperatuur/tijd wordt best aangehouden?
    Daarnaast nog een vraagje over de instant tapioca. Wordt hiermee het type tapioca bedoeld van vroeger in de soep?

    1. Dit recept, zoals de meeste recepten voor slowcooker, kan inderdaad in een gewone kookpot op lage temperatuur klaar gemaakt worden. Het is dan aangeraden iets meer vocht te gebruiken dan bon het bereiden in een slowcooker. En het is inderdaad die tapioca waarmee vroeger veel soepen gebonden werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *