Uienconfituur

Uienconfituur

Deze uienconfituur gaat heel goed samen met ganzelever, maar ook met paté, zeker van wild. Deze uienconfituur is minstens één week houdbaar in de koelkast.  We verkiezen rode uien omdat deze nog iets zoeter zijn dan de witte; En helemaal het einde zijn de uien uit Tropea.

Deze komen uit de omgeving van het gelijknamig kuststadje in de laars van Italië (Calabria). Dit is een van de zoetste ui-varianten en is ook heerlijk om rauw te eten in salades, maar ook gefruit of gepekeld. Overigens zijn deze uitjes ook heel lekker als ze jong geoogst worden. Dit is de soort met langwerpige vorm. Voor wie meer wil weten over de rode uien uit Tropea, kan hier klikken.

 

Uienconfituur

Recept voor het bereiden van Uienconfituur
Totale tijd50 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 10 personen
Calorieën: 70kcal
Kostprijs per portie: 0,5 €

Ingrediënten

  • 500 gram rode uien
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 15 cl rode wijn
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 Laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 scheutje citroensap
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Pel de uien, verdeel in twee of vier en snij in heel fijne schijfjes.
  • Verhit de olijfolie en de boter in een kookpot en voeg de ui toe. Laat lichtjes bruinen.
  • Voeg vervolgens de tijm, de suiker, het citroensap, het laurierblad toe en kruid met peper en zout.
  • Plaats een deksel op de kookpot. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.
  • Voeg de balsamicoazijn en de rode wijn toe n laat nog minstens 10 minuten verder stoven, dit keer ZONDER deksel.
  • Giet in een glazen confituurpot en sluit af met een deksel. Draai het potje om en laat het zo afkoelen.

Uitrusting

Sauteuse

Voedingswaarden per Portie

Serving: 50g | Calorieën: 70kcal | Koolhydraten: 7.5g | Eiwit: 0.5g | Vet: 3g
4.67 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *