Gemarineerde Varkenskotelet

In Ahornsiroop gemarineerde Varkenskoteletten op de grill

Dit recept voor in Ahornsiroop gemarineerde Varkenskoteletten op de grill levert heerlijk zacht varkensvlees op. Zelfs als je het duurste, best gerijpte en leukste varkenskotelet koopt die er bestaat, is het gemakkelijk om met een droog, smaakloos stuk vlees te eindigen. Dit kan voorkomen worden door te pekelen alvorens te grillen.

Een ander middel om de sappigheid van koteletten te behouden is het kopen van vlees met bot, omdat het bot kan helpen het vlees te beschermen tegen te veel koken.

Deze pekel maakt gebruik van ahornsiroop, die, naast het feit dat het heerlijk is met varkensvlees, helpt om het vlees te karameliseren aan de buitenkant terwijl het grilt.

In Ahornsiroop gemarineerde Varkenskoteletten op de grill

Varkensrib, gepekeld in Ahornsiroop en gegrilld
Voorbereidingstijd2 d
Totale tijd2 d 1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: BBQ
Porties: 4 personen
Calorieën: 510kcal
Kostprijs per portie: 3 €

Ingrediënten

Voor de Pekel

  • 4 eetlepels Kosher zout
  • 4 eetlepels Ahornsiroop
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bol knoflook dwars in twee helften gesneden
  • 1,5 liter water

Voor het vlees

  • 4 varkenskoteletten met been elk ongeveer 3 cm dik en 300 gram
  • 2 eetlepels extravergine olijfolie van eerste persing
  • Kosher zout
  • Peper

Instructies

Maak de Pekel

  • Meng in een middelgrote pot het zout, de ahornsiroop, suiker, tijm, peperkorrels, laurierblaadjes, knoflook en water.
  • Breng het aan de kook.
  • Haal van het vuur en laat 30 minuten trekken.
  • Zeef de siroop. Laat voor gebruik volledig afkoelen in de koelkast.

Marineer het Vlees

  • Schik de varkenskoteletten in een plastic opbergbakje waarin ze goed passen.
  • Giet er de ahornpekel pekel overheen om ze volledig af te dekken. Dek af en bewaar minstens 24 uur en bij voorkeur tot 48 uur in de koelkast.
  • Haal de koteletten uit de pekel en gooi de pekel weg.

Grillen

  • Breng de kamado met gietijzeren grill op 220 graden.
  • Bestrijk de karbonades met olie en breng ze op smaak met zout en peper, waarbij u er zeker ook de botten mee op smaak brengt.
  • Leg het vlees op de grill, net lang genoeg om het varkensvlees wat kleur- en grilsporen te laten krijgen, 4 tot 5 minuten voor een gemiddelde gaarheid. Keer om en herhaal dit aan de andere vlakke kant.
  • Verplaats de karbonades naar een koeler gedeelte van de grill. Draai ze elk op hun ronde, vette rand, ofwel door de karbonades tegen elkaar aan te stutten om ze allemaal samen te koken, ofwel door ze om de beurt met een tang omhoog te houden. Kook tot de vette rand goudkleurig en knapperig is, ongeveer 3 minuten, en herhaal dezelfde techniek aan de andere smalle kant (de botkant).
  • Verwijder het vlees van de grill en laat 4 tot 5 minuten rusten alvorens op te dienen. Besprenkel licht met ahornsiroop, indien gewenst.

Uitrusting

Kamado

Notities

De pekel kan eventueel op voorhand gemaakt worden en tot 14 dagen in de koelkast bewaard blijven.
Varkenskoteletten heten karbonades in Nederland.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 300gram | Calorieën: 510kcal | Koolhydraten: 19.5g | Eiwit: 63g | Vet: 19.5g
4 van 2 stemmen

Geef een reactie