Speltbrood

Speltbrood uit Thermomix

Dit is een recept voor speltbrood, waarbij we een eerste keer kneden in de Thermomix en een tweede keer volgens de “stretch and fold” methode. Bij gebrek aan een Thermomix kan een ander keukentoestel gebruikt worden om een eerste keer te kneden. Het kan ook met de hand natuurlijk.

Speltbrood uit Thermomix

Recept voor brood waarbij een eerste keer gekneed wordt in een thermomix
Bereidingstijd30 min
Passieve Tijd2 uur 30 min
Totale tijd3 uur
Gang: Brood
Keuken: Belgisch
Trefwoord: spelt
Porties: 8
Calorieën: 380kcal
Kostprijs per portie: 0,5 €

Ingrediënten

  • 500 gram speltbloem Volkoren speltbrood van Aveve bvb
  • 4 gram droge gist
  • 320 ml water aan 32 tot 35 graden
  • 15 gram boter
  • 10 gram zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de mengbeker van de Thermomix.
    Mix 15 minuten met stand Kneden
  • Haal het deeg uit de beker een doe het in een met olie ingevette kom. Dek het deeg af met plastic folie. Laat 40 minuten tot 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Haal het deeg uit de schotel en leg op bebloemd oppervlak (1) Maak de vorm min of meer rechthoekig Dan het deeg een drietal keer uitrekken en opnieuw samenvouwen waarbij je eerst uittrekt (2), dan één derde dicht plooit (3) en vervolgens het ander derde dichtvouwt (4). Dan 90 graden draaien. Herhaal dit proces nog zeven keer.
  • Vervolgens opbollen en in rijsmandje plaatsen. Opnieuw 40 minuten afgedekt laten rijzen.
    Na 10 minuten de oven op 220 graden voorverwarmen en gietijzeren pot of Creuset pot MET DEKSEL in oven plaatsen.
  • Bak 20 minuten met deksel op de pot en vervolgens 20 minuten zonder deksel.

Uitrusting

Oven
Rijsmandje

Notities

Om te bepalen of je deeg de tweede keer goed gerezen is kun je er een deukje ingeven:
Als het deukje volledig verdwijnt: onder-rezen
Als het deukje tot halverwege terug veert: precies goed
Als het deukje in het deeg blijft staan: over-rezen

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100g | Calorieën: 380kcal | Koolhydraten: 60.7g | Eiwit: 14.9g | Vet: 9g
5 van 2 stemmen

4 gedachten over “Speltbrood uit Thermomix”

  1. Waarom in hemelsnaam kneden en stretch and fold in een gist deeg. Een deeg wat moet rijzen hoeft en mag maar 1 keer gekneed worden. En de ingrediënten moeten gekneed worden tot er een vliesje van getrokken kan worden en dan maakt het niet uit hoe er gekneed wordt.

    1. Deze week probeer ik het nog eens, telkens ik een poging doe, kan ik er een dag later mijn tanden op breken. Laat je nog iets weten.

      1. Top recept! Ik gebruik een heel zakje gist en laat een uurtje rijzen, dan manueel even kneden en terug een uurtje rijzen. Topbrood dat drie dagen blijft smaken alsof het net uit de oven komt.

Geef een reactie