Dit recept voor Gegrilde Sardienen is gebaseerd op een recept van een vishuis aan de Amalfitaanse kust.
Iedereen kent sardientjes. En daarmee bedoelen we niet enkel de exemplaren uit blik, vergezeld van tomatensaus, mosterd-of citroensaus. Maar laten we het nu hebben over de verse visjes die in de zomer op grote schaal beschikbaar zijn en dat tegen heel schappelijke prijzen. Je kunt ze in hun geheel kopen maar soms ook ontdaan van kop en ingewanden. Ze hebben een diepe, rijke smaak, waardoor ze perfect geschikt zijn om te grillen. Eenvoud is de sleutel tot grote sardines. Serveer met zeer koude witte Portugese wijn om de ervaring compleet te maken.
Gegrilde Sardienen
Ingrediënten
- 20 sardienen eventueel ontdaan van kop, maar zeker van de ingewanden
- 4 eetlepels gehakte verse peterselie
- 20 takjes verse rozemarijn
- 12 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 12 ontpitte zwarte olijven, gehalveerd
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels sherry wijnazijn
- 2 citroenen in vieren gedeeld
- Kosher of grof zout
- Vers gemalen zwarte peper
Instructies
- Schik de sardientjes in een kom. Besprenkel ze met de helft van de olijfolie. Bestrooi met zout, peper en de helft van de peterselie. Roer met je handen goed dooreen. Leg een takje rozemarijn in de holte van elke vis. Laat minstens een half uur marineren in de koelkast.
- Doe in een andere schotel de tomaten, olijven, de rest van de olijfolie en de azijn bij elkaar en zet opzij op kamertemperatuur.
- Steek een vuur aan in de kamado-grill volgens uw favoriete methode. Plaats na ongeveer 10 minuten het rooster op zijn plaats, sluit de koepel en open de bovenste en onderste dempers helemaal. Wanneer de temperatuur 220 graden Celcius bereikt heeft, stelt je de dempers af om de temperatuur te handhaven. Vergeet niet dat zelfs bij het grillen de koepel zoveel mogelijk gesloten moet zijn
- Plaats de sardienen op de grill, sluit de koepel en kook 2 minuten. Rol ze zachtjes om en kook tot de vis stevig is; dit duurt nog ongeveer 2 minuten.
- Breng de sardienen over naar een warme schotel. Knijp de citroenkwartjes over de vis en bedek met het tomatenmengsel en de peterselie.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.