In dit recept bereiden we tonijn op cederhout op de Kamado. Het klinkt misschien gek, een houten plankje op de barbecue. Niet iedere houtsoort is hiervoor geschikt, en ook geschikte plankjes kan je niet zomaar boven het vuur leggen. De meeste rookplankjes worden gemaakt van cederhout: een sterk en licht houtsoort, die van nature een olie bevat waardoor het bestand is tegen schimmel en rot. Voor gebruik op de barbecue moet de plank altijd eerst minimaal een uur weken in water.
Tonijn op cederhout op de Kamado
Recept voor het bereiden van tonijn op een houten plankje op de BBQ.
Porties: personen
Calorieën: 150kcal
Kostprijs per portie: 4 €
Ingrediënten
- 2 plakjes tonijn van 2 cm dik en ongeveer 150 g
- verse tijm
- 1 citroen
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Leg de cederhouten plankjes minimaal 2 uur onder water. Steek tegen het einde van die tijd de Kamado aan en breng op een temperatuur van 160 graden.
- Smeer het plankje dan in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
- Doe dan op ieder palkje tonijn wat olijfolie en smeer in. Rasp de citroen en verdeel die ook over de tonijn. Bestrooi tenslotte met versgemalen peper en gehakte tijm.
- Doe het plankje op het rooster, bij voorkeur niet rechtstreeks boven de vuurhaard; zo gaan de plankjes langer mee. Wanneer het plankje gaat roken, doe er de plakjes tonijn op.
Gaar de tonijn circa 8 minuten (afhankelijk van de dikte) op 160⁰C.
Uitrusting
Plankje uit Cederhout
Kamado
Voedingswaarden per Portie
Serving: 150g | Calorieën: 150kcal | Eiwit: 36g | Vet: 1.5g
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.