Tonijn op cederhout op de Kamado

In dit recept bereiden we tonijn op cederhout op de Kamado. Het klinkt misschien gek, een houten plankje op de barbecue. Niet iedere houtsoort is hiervoor geschikt, en ook geschikte plankjes kan je niet zomaar boven het vuur leggen. De meeste rookplankjes worden gemaakt van cederhout: een sterk en licht houtsoort, die van nature een olie bevat waardoor het bestand is tegen schimmel en rot. Voor gebruik op de barbecue moet de plank altijd eerst minimaal een uur weken in water.

 

Tonijn op cederhout op de Kamado

Recept voor het bereiden van tonijn op een houten plankje op de BBQ.
Bereidingstijd10 min
Passieve Tijd2 uur
Totale tijd2 uur 10 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 2 personen
Calorieën: 150kcal
Kostprijs per portie: 4 €

Ingrediënten

  • 2 plakjes tonijn van 2 cm dik en ongeveer 150 g
  • verse tijm
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Leg de cederhouten plankjes minimaal 2 uur onder water. Steek tegen het einde van die tijd de Kamado aan en breng op een temperatuur van 160 graden.
  • Smeer het plankje dan in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  • Doe dan op ieder palkje tonijn wat olijfolie en smeer in. Rasp de citroen en verdeel die ook over de tonijn. Bestrooi tenslotte met versgemalen peper en gehakte tijm.
  • Doe het plankje op het rooster, bij voorkeur niet rechtstreeks boven de vuurhaard; zo gaan de plankjes langer mee. Wanneer het plankje gaat roken, doe er de plakjes tonijn op.
    Gaar de tonijn circa 8 minuten (afhankelijk van de dikte) op 160⁰C.

Uitrusting

Plankje uit Cederhout
Kamado

Voedingswaarden per Portie

Serving: 150g | Calorieën: 150kcal | Eiwit: 36g | Vet: 1.5g
3 van 1 stem

Geef een reactie