Kipfilet met champignons, paprikapoeder in zure room saus

Paprika is er niet alleen voor de kleur! De zoete en aardse smaak komt echt tot uiting in dit Hongaars geïnspireerde gerecht. Serveer de kip met pasta, rijst, aardappelpuree, of iets anders dat de smakelijke saus opneemt.

Dit recept is gebaseerd op het recept “Chicken Breasts with Mushroom, Paprika, and Sour Cream Gravy” uit het boek “Seared tot perfection” van Lucy Vaserfirer.

Kipfilet met champignons, paprikapoeder in zure room saus

Kipfilet met champignons, paprikapoeder en zure room
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hongaars
Porties: 2 personen
Calorieën: 513kcal

Ingrediënten

  • 2 kipfilets, zonder botten met vel
  • 2 eetlepels raapzaadolie
  • 1 kleine ui, in blokjes gesneden
  • 125 gram champignons, in plakken gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1,5 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 20 cl kippenbouillon
  • 1 eetlepel zure room
  • Kosher zout
  • vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Breng de kippenborsten royaal op smaak met zout en peper en laat ze ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur staan.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Verhit een grote, zware, ovenvaste pan op hoog vuur tot een zeer hete maar niet rokende pan. Voeg de olie toe en verdeel die over de ganse de bodem van de pan.
  • Voeg de kippenborsten toe, met de huid naar beneden, en bak ze zonder te storen gedurende 4 tot 5 minuten, of tot ze loskomen uit de pan en knapperig en bruin zijn.
  • Draai de kippenborsten met behulp van een tang om, zet de pan in de oven en rooster de kip 10 tot 15 minuten of tot hij net gaar is. De kippenborsten zullen stevig aanvoelen, het sap zal helder worden en een vleesthermometer zal 70°C registreren. Verwijder de kippenborsten naar een bord en dek af met folie; de inwendige temperatuur moet oplopen tot 74°C.
  • Zet de pan op een middelmatig vuur, voeg de ui, champignons en een snuifje zout toe en bak 4 tot 5 minuten of tot de groenten zacht zijn. Voeg de bloem en de paprika toe en roer tot ze goed zijn opgenomen.
  • Voeg de wijn en de bouillon toe. Breng tot koken, roer voortdurend en schraap de gebruinde stukjes van de bodem van de pan met een hittebestendige spatel, en laat 2 tot 3 minuten zachtjes koken of tot de saus dik genoeg is.
  • Haal de pan van het vuur, roer er de zure room en eventuele de verzamelde sappen van de kip door en breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Schik de kippenborsten op individuele borden, verdeel de saus over de kippenborsten en serveer onmiddellijk.

Uitrusting

Oven
Gietijzeren Pan

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 513kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 68g | Vet: 20g
5 van 1 stem

Geef een reactie