Griekse Ovenschotel met Halloumi

Griekse Ovenschotel met Halloumi

Dit recept voor Griekse Ovenschotel met Halloumi is afkomstig van de site Cookameal. Het originele recept kun je hier vinden. Volgens de auteurs zijn orzo, veel groentjes, halloumi en een portie liefde de belangrijkste ingrediënten van deze heerlijke Griekse ovenschotel.

Orzo is een pastasoort die je ook wel onder de namen riso en kritharaki tegenkomt. De vorm en grootte zijn vergelijkbaar met rijst. Deze veelzijdige koolhydraatbron kun je dan ook zien als het perfecte huwelijk tussen rijst en pasta. Deze pastasoort heeft een lekkere bite en krijgt een nootachtige smaak als je hem even roostert in de koekenpan. Veel foodies zeggen ook dat orzo net iets zoeter is dan andere pastasoorten. Orzo betekent trouwens ‘gerst’ in het Italiaans. 

Halloumi is een witte kaas met een opvallende, elastische textuur. Ze lijkt wat op mozzarella maar is steviger van structuur en zouter van smaak. Halloumi is een kaassoort die oorspronkelijk uit Cyprus komt. Halloumi ontstond in de Middelleeuwen en het is dan ook een kaas met een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werd ze vooral gegeten in Cyprus en het Midden-Oosten, later ook in Mediterrane landen en sinds kort ook meer en meer bij ons. Traditionele halloumi is gemaakt van een mix van ongepasteuriseerde schapen- en geitenmelk. Er wordt in industriële halloumi ook soms koeienmelk toegevoegd, maar dit zorgt voor een mindere kwaliteit. Er bestaat eveneens gerijpte halloumi, die sterker is van smaak, maar deze is bij ons minder bekend. U kunt hier nog meer informatie over deze kaas vinden.

Griekse Ovenschotel met Halloumi

Griekse Ovenschotel met Halloumi
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Porties: 5 personen
Calorieën: 454kcal

Ingrediënten

  • 300 gram orzo (Griekse pasta)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram courgette
  • 300 gram aubergine
  • 690 ml passata
  • 250 gram halloumi
  • Provencaalse kruiden
  • 30 gram olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de orzo gaar, volg de instructies op de verpakking.
  • Snipper de ui en de look.
  • Snij de courgette en aubergine in blokjes.
  • Verhit wat olijfolie in een diepe pan of wok.
  • Bak de ui glazig.
  • Voeg de look en de blokjes courgette en aubergine toe.
  • Laat enkele minuten roerbakken.
  • Kruid met Provencaalse kruiden, peper en zout
  • Voeg de passata toe en laat de saus verder sudderen op een zacht vuurtje.
  • Vet een ruime ovenschotel in met de olijfolie.
  • Meng de orzo onder de saus en schep in de ovenschotel.
  • Snij de halloumi in plakjes.
  • Verdeel de halloumi over de orzo.
  • Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Uitrusting

Oven

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 454kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 21g | Vet: 19g | Suiker: 21g
4.24 van 13 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *