CGK-Siroop

CGK-Siroop

CGK-Siroop staat voor een siroop op basis van Citroen, Gember en Kurkuma. Deze siroop is gebaseerd op het recept voor het maken van een Kurkuma-gembershot dat ik voor het eerst vond in de Zondag, de gratis krant bij de pistolets, van 4 oktober 2020. Dit recept is overigens afkomstig van Cookameal en kun je hier vinden. In dit recept gaat het om een fris zuur shotje waarvan het de bedoeling is dit te drinken in een kleine hoeveelheid in het begin van de dag. Wij voegen er suikerwater aan toe om een siroop te bekomen. 60 gram van die siroop kan dan toegevoegd worden aan 840 gram bruisend water, bvb afkomstig van een Sodastream apparaat. Jaren geleden heb ik zo een apparaat gekocht omdat ik de drank op basis van de bitter lemon siroop erg lekker vond. Enkele maanden nadat ik het toestel kocht besliste Sodastream om die bittere siroop niet langer te produceren. Deze siroop kan een alternatief zijn voor mensen die houden van een bittere smaak. De hoeveelheid suiker in dit recept is wel erg en ik kan me voorstellen dat men een grotere hoeveelheid wenst. Een mogelijkheid is om de hoeveelheid suiker in het recept te verhogen. Een andere mogelijkheid is om naast deze siroop ook nog een andere siroop die meer gesuikerd is toe te voegen, bvb Citroen of Tonic.

Over kurkuma kunnen we op de site van Cookameal ook nog lezen dat het in Azië al eeuwenlang gebruikt wordt als medicijn. De lijst van eigenschappen is dan ook indrukwekkend! Zo zou het een natuurlijke ontstekingsremmer zijn, een boost voor je geheugen en je energielevel. Daarnaast zou de specerij ook je cholesterol en bloedspiegel in balans houden. Ook voor maag- en darmklachten raad men kurkuma aan als natuurlijk geneesmiddel. Aangezien het een sterk kruid is, gebruik je het best met mate. Ook belangrijk om weten is dat kurkuma de opname van andere stoffen versterkt. Daardoor is het kruid niet altijd en voor iedereen geschikt. Kurkuma heeft gezonde effecten, maar: gebruik het met mate!

CGK-Siroop

Siroop op basis van Citroen, Gember en Kurkuma
Totale tijd30 minuten
Gang: dranken en sapjes
Keuken: Belgisch
Porties: 8 porties van 60 gram
Calorieën: 18kcal

Ingrediënten

 • 100 gram verse kurkuma
 • 150 gram verse gember
 • 2 citroenen
 • 10 cl water
 • 100 gram suiker

Instructies

 • Schil de kurkuma en gember met een dunschiller.
 • Snij de schil af van de citroenen en snij in stukken.
 • Doe alle ingrediënten in je slowjuicer/
 • Vermeng de suiker met het water in een pannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot alle suiker opgelost is. Laat dan afkoelen
 • Giet het vruchtensap en de suikersiroop in een flesje. Dit bewaart wel enkele weken in de koelkast.

Uitrusting

Slowjuicer

Notities

 • Draag keukenhandschoenen bij het schillen van de kurkuma. De specerij geeft een oranje kleur af die je maar moeilijk van je handen krijgt.
 • Heb je (nog) geen slowjuicer? Gebruik dan een mixer/blender en een zeef!

Voedingswaarden per Portie

Serving: 10gram | Calorieën: 18kcal | Koolhydraten: 3.7g | Eiwit: 0.2g | Vet: 0.2g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van nog meer recepten van cocktails, smoothies of andere drankjes op de site van Een Beetje Beter klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *