Zwarte Braambessensaus

Zwarte Braambessensaus

Deze Zwarte Braambessensaus is een ideale saus bij wildgerechten, bijvoorbeeld hazenrug of hertensteak.

Bramen bevatten weinig calorieën bevatten en veel mensen vinden ze heerlijk. Bovendien zijn bramen één van de meest gezonde fruitsoorten die er zijn. 100 gram bramen bevatten maar 58 kcal. Bramen bevatten veel water met daarnaast genoeg gezonde voedingsstoffen, zoals veel vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C. Daarnaast bevat een braam twee stoffen die er om bekend staan dat zij de kans op kanker beperken. Net als meer fruitsoorten, zijn ook bramen goed voor je weerstand en bevat veel vezels en antioxidanten. Nog meer informatie over bramen vindt je hier.

Deze Zwarte Braambessensaus kan klaargemaakt worden in een Themomix, maar ook zonder Thermomix geven we de instructies. Voor de bereiding met Thermomix geven we een handige tip om te controleren wanneer de saus tot de helft gereduceerd is.

Zwarte Braambessensaus

Zwarte Braambessensaus uit/zonder Thermomix
Totale tijd30 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Belgisch
Porties: 2 personen
Calorieën: 132kcal

Ingrediënten

  • 250 gram zwarte braambessen, eventueel diepvries
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram rode wijn
  • 0.5 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
  • 10 gram boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe de bessen in de mengbeker.
    Stel TM in: 3+ minuten / 100° / snelheid 1
  • Mix nu de bessen.
    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 10
  • Voeg de balsamico azijn, honing, rode wijn en rozemarijn toe.
    Stel TM in: 12+ minuten / Varoma / snelheid 1 (Zonder Maatbeker)
    De saus zou dan gereduceerd moeten zijn tot de helft van het oorspronkelijke gewicht. Eventueel via gewicht controleren
  • Duw de saus nu door een zeef in een klein pannetje zodat de pitjes verwijderd worden.
  • Zet het pannetje op een zacht vuurtje en doe de boter in kleine stukjes erbij. Roer goed door.
    Breng op smaak met peper en zout.

Uitrusting

Notities

Voor wie geen Thermomix heeft kan de saus als volgt bereiden:
  1. Verhit een sauspan op middelmatig laag vuur. Voeg de bramen toe en kook tot ze zacht zijn en ze beginnen hun sap vrij te geven, ongeveer 2-3 minuten.
  2. Voeg de balsamico azijn, honing, rode wijn en rozemarijn toe en verhoog het vuur tot medium. Roer voortdurend tot de saus is gereduceerd en dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken.
  3. Haal de saus van het vuur en giet het door een fijne zeef om de bramenpitten te verwijderen. Voeg de saus terug toe aan de sauspan en draai de boter erdoorheen en breng op smaak met een snufje zout.
Tip om te controleren wanneer de saus tot de helft gereduceerd is
  1. Weeg de mengbeker zonder deksel en maatbeker. Dit kan door de beker van de Thermomix te nemen en dan op de knop te drukken om het gewicht te meten. (Voor mijn TM 5 is dit 1115 gram)
  2. Weeg opnieuw nadat je alle ingrediënten in stap 3 in de beker gedaan hebt. (Voor 2 personen was dit bij mij 1505 gram. Dit betekent dat het totale gewicht 390 gram was).
  3. In mijn concrete geval moet ik dan reduceren tot de beker met ingrediënten 1310 gram weegt. (1505 – (390:2))

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 132kcal | Koolhydraten: 11.5g | Eiwit: 0.8g | Vet: 4.1g
5 van 4 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 1 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *