Tagliatelle met Ragu van wit vlees uit Bologna

Tagliatelle met Ragu van wit vlees uit Bologna

Tagliatelle met Ragu van wit vlees uit Bologna of Tagliatelle al Ragu Bianco is niet weg te slaan uit de klassieke Italiaanse keuken. De Tagliatelle Al Ragu kent u waarschijnlijk ook maar de Tagliatelle met Ragu van wit vlees uit Bologna is zonder tomaat en met witte wijn in plaats van rode wijn. Zorg ervoor dat u de Ragu kookt in een pan met brede bodem. Door de brede pan verdampen de sappen van het vlees zeer snel, zodat het vlees bruin begint te worden en de saus dus meer smaak krijgt.

Bij ons serveren we bolognaisesaus meestal met spaghetti, maar volgens het recept voor pasta met ragu dat in 1982 officieel door de Accademia Italiana della Cucina bij de Italiaanse Kamer van Koophandel werd vastgelegd, hoort bolognesesaus geserveerd te worden met tagliatelle. En dan niet met zomaar tagliatelle, nee, de pastalintjes moeten exact 8 millimeter breed zijn, zodat de saus goed kan worden opgenomen.

Tagliatelle is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna. Naar vorm zijn het lintnoedels of bandnoedels, naar samenstelling meestal eiernoedels. In droge vorm zijn de linten zeven mm breed, in gekookte vorm worden zij acht mm breed.

Een recept voor de originele bolognaise saus, kun je hier vinden. Ons recept – met spaghetti 🙁 – kun je hier vinden.

Tagliatelle met Ragu van wit vlees uit Bologna

Tagliatelle met Ragu van wit vlees uit Bologna
Gang: Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen
Calorieën: 795kcal

Ingrediënten

 • 4 eetlepels boter
 • 200 gram fijngehakte sjalotten
 • 600 gram kalfgehakt
 • 250 gram kippengehakt
 • 60 gram pancetta, fijngehakt
 • 25 cl droge witte wijn
 • 25 cl kippenbouillon
 • 40 cl melk
 • zout
 • versgemalen witte peper
 • 2 eetlepels gehakte peterselie
 • 750 gram tagliatelle
 • 40 gram Parmezaanse kaas vers geraspt

Instructies

 • Verhit de boter in een pan met brede bodem. Voeg, zodra de boter begint te schuimen, de sjalotten toe en bak al roerend met een houten lepel tot de sjalotten zacht en licht gekleurd zijn, 7 tot 8 minuten.
 • Verhoog het vuur tot hoog; voeg het kalfsvlees, de kip en de pancetta toe en bak al roerend tot het vlees licht goudkleurig is, 5 tot 6 minuten.
 • Voeg de wijn toe en roer tot de wijn bijna helemaal is ingekookt. Voeg de bouillon toe, roer een paar minuten, en voeg dan de melk toe. Breng op smaak met zout en witte peper. Zet het vuur laag, dek de pan af met het deksel iets scheef en laat het geheel, onder af en toe roeren, in 45 tot 50 minuten gaar worden. Roer de peterselie door de ragu, proef en pas de smaak aan. Op dit punt moet de ragu een medium dikke consistentie hebben. Voeg indien nodig nog een beetje bouillon toe.
 • Kook ondertussen de tagliatelle in kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Giet de pasta af en doe hem in een warme serveerschaal. Voeg de ragu toe en roer snel door elkaar. Serveer met een toefje Parmigiano.

Uitrusting

Creuset

Notities

Zoveel beter met verse tagliatelle !

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 795kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 43g | Vet: 44g
4.34 van 3 stemmen

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *