Gehaktballetjes bereid in de Slowcooker

Gehaktballetjes bereid in de Slowcooker

In dit recept voor Gehaktballetjes bereid in de Slowcooker maken we malse Italiaans-Amerikaanse gehaktballetjes van gemengd gehakt, op smaak gebracht met knoflook, karnemelk en Parmezaanse kaas. En dit in een vlezige, langzaam gegaarde saus. Uw slowcooker zorgt voor de tomatensaus en reduceert deze tot een rijke, vlezige jus.

Een zorgvuldig gemengd mengsel van brood, eieren, kaas en vlees vormen goed gekruide, sappige gehaktballen. Door een deel van het gehaktmengsel in de saus te doen, wordt de saus vleziger. (Dit deden we ook al in dit recept). Door de gehaktballetjes pas in de laatste 30 minuten van de bereiding in de saus te doen, blijven ze sappig en mals.

Het idee van een slowcooker gehaktbal recept lijkt een goede op het eerste gezicht. Hoeveel gehaktballenrecepten heb je immers niet gelezen waarin staat dat je de gehaktballen lang moet laten sudderen in een bad met tomatensaus? Lang sudderen leidt tot een betere smaak en een malsere textuur, toch?

J. Kenji Lopez-Alt zocht het voor ons uit. Zijn volledig verslag kun je hier lezen. Wat hij vaststelde was dat gehaktballen die ongeveer 15 tot 45 minuten waren gekookt mals en vochtig waren met een zachte, bijna custardachtige textuur die gewoon in je mond smelt. Tussen een uur en vier uur worden de gehaktballen steeds taaier en droger. Na vijf uur zijn de gehaktballen droog en brokkelig, omdat ze een groot deel van hun vocht aan de saus hebben afgegeven. Het was hem duidelijk dat langer koken de gehaktballen op geen enkele manier ten goede komt. Net als bij een worst, een hamburger of een biefstuk geldt: hoe heter je ze bakt en hoe langer je ze bakt, hoe meer vocht ze verliezen.

Aan de andere kant stelde hij vast dat de saus beter en beter werd naarmate hij gaarder werd, zowel door het inkoken als door het opnemen van de smaak van de gehaktballetjes terwijl ze sudderden. De oplossing is dus om de saus op smaak te brengen met een deel van het gehaktmengsel voordat je er de balletjes indoet.

Gehaktballetjes bereid in de Slowcooker

Gehaktballetjes bereid in de Slowcooker
Passieve Tijd7 uur
Totale tijd8 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Italiaans
Trefwoord: boulette
Porties: 6 personen
Calorieën: 1031kcal

Ingrediënten

 • 100 gram wit brood, korsten verwijderd, grof gescheurd
 • 150 gram karnemelk, plus meer als nodig
 • 100 gram ui, zeer fijngehakt
 • 5 teentjes knoflook, fijngehakt, verdeeld
 • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas, plus meer om te serveren
 • 25 gram verse peterselieblaadjes, fijngehakt
 • 10 gram kosher zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 2 grote eieren
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 1500 gram gemengd gehakt (varken/kalf)
 • 25 gram extra vergine olijfolie
 • 2,4 kg gepelde tomaten uit blik ,met de hand fijngemaakt
 • 0,5 theelepel rode pepervlokken
 • 1 takje verse basilicum

Instructies

 • Meng in een ruime kom het brood met de karnemelk en schep alles goed om. Laat het, onder af en toe omscheppen, staan tot het brood helemaal vochtig is, ongeveer 10 minuten.
 • Knijp het brood tussen uw vingers of prak het met een lepel om er zeker van te zijn dat er geen droge plekken zijn. Voeg de eieren erbij en roer flink dooreen. Doe dan ook de helft van de ui, 3 teentjes fijngehakte knoflook, de Parmezaanse kaas, peterselie, zout, peper en de helft van de oregano toe aan het brood/ei/karnemelk mengsel. Meng dit opnieuw zeer goed dooreen zodat je een gebonden "papje" bekomt.
 • Voeg nu 1/3 van het gehakt toe en meng dit zeer goed onder het broodmengsel zodat je een egale massa bekomt.
 • Voeg nu het overgebleven gehakt toe. Meng met een schone hand het gehaktmengsel voorzichtig, waarbij u het gehakt met uw vingers uit elkaar haalt, totdat het gehakt en broodmengsel goed verdeeld zijn; Meng niet meer dan nodig is voor een gelijkmatige verdeling.
 • Leg 175 gram van het gehaktmengsel opzij.
  Vorm van de rest gehaktballetjes van ongeveer 75 gram ter grootte van een golfbal. Verwarm de grill van je oven. Leg aluminiumfolie op een bakplaat met een rand. Leg de gehaktballetjes nadat je ze gevormd hebt op de voorbereide bakplaat; Plaats dan de bakplaat zo dicht mogelijk bij de grill. Braad de gehaktballen aan tot de bovenkant bruin is, ongeveer 8 minuten (de bruintijden kunnen sterk variëren, afhankelijk van de sterkte van de oven). Leg de gehaktballetjes dan op een bord, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast tot gebruik.
 • Verhit de olie in een bij voorkeur gietijzeren pot op middelhoog vuur tot ze glinstert. Voeg het eerder aan de kant gelegde vleesmengsel toe en bak al roerend tot het niet meer roze is, ongeveer 3 minuten. Voeg de resterende ui en knoflook toe en bak al roerend tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de resterende oregano en pepervlokken toe en bak al roerend 30 seconden. Voeg tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met zout.
 • Breng de tomatensaus en het basilicumtakje over in de slowcooker. Kook op Laag gedurende 6 tot 10 uur. Doe de gehaktballetjes in het mengsel gedurende de laatste 30 minuten van de kooktijd.

Uitrusting

Oven met grill
Creuset

Notities

Serveer met pasta en Parmezaanse kaas.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 1031kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 71g | Vet: 69g
4.84 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

1 gedachte over “Gehaktballetjes bereid in de Slowcooker”

 1. Pingback: Ballekes in Tomatensaus - Een Beetje Beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept