Gefermenteerd aardappelen

Gefermenteerde Aardappelen

Gefermenteerde Aardappelen. Wellicht klinkt het als iets dat moeilijk is om te doen, maar gelukkig is dat niet zo. Producten als mosterd, olijven, zuurdesembrood en melkproducten als karnemelk, kwark en yoghurt zijn allemaal gefermenteerd. Maar je kunt het ook met aardappels doen. Naast dat het helemaal niet zo moeilijk is om te doen, zijn er een aantal voordelen om het fermenteren een keer te proberen:

 1. Conserveren
  Je eten is langer houdbaar omdat je de levensduur verlengt.
 2. Duurzaam
  Doordat je met fermenteren de levensduur van je groente verlengt,  betekent dit ook dat je de groente die al wat begint te verschrompelen ermee op kunt peppen. Gooi die groente dus niet langer weg, maar fermenteer ze.
 3. Gezond
  Dankzij de melkzuurbacterie die tijdens het fermenteren ontstaat er vitamine C of probiotica in het product dat je fermenteert. Daarnaast worden antinutriënten afgebroken waardoor de je de vitamines beter opneemt en je het gefermenteerde voedsel beter verteert. Het lectinegehalte vermindert en een deel van de koolhydraten wordt omgezet door melkzuurbacteriën.
 4. Smaak
  En dan last but not least, gefermenteerd voedsel kan werken als smaakversterker.

Als je je aardappels eerst ongeveer een week laat fermenteren krijgen ze een heerlijke zurige, funky bijsmaak. Dit is echt heel lekker. De aardappel is van binnen ook nog eens goed op smaak door het pekelwater. Al me al een goed geslaagd experiment.

Een ander recept voor een alternatieve bereiding van frieten kun je hier vinden.

Gefermenteerd aardappelen

Gefermenteerd aardappelen
Gang: Bijgerecht
Keuken: Modernistisch
Trefwoord: Fermentatie, Frieten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 kg aardappels
 • water (tot aardappels onder staan)
 • zout 3% van hoeveelheid water

Instructies

Voorbereiding (Fermenteren)

 • Ontpit de aardappels en verwijder eventuele vieze plekken. Spoel daarna snel af onder koud water. De aardappels dienen niet geschild te worden, hier zitten namelijk de goede bacteriën op die we nodig hebben voor de fermentatie.
 • Reinig je (fermentatie)pot waar je het in wil doen eerst goed. Heb je geen speciale fermentatiepot? Geen probleem. Je kan het ook in een afsluitbare weckpot doen. Hoe schoner je werkt, hoe groter de kans op succes aan het eind van de rit.
 • Maak nu je zoutmengsel van 3% zout klaar. Los het zout goed op in het water.
 • Doe je aardappels in de schoongemaakte pot en giet het water eroverheen. Zorg dat alles goed onder staat en er ongeveer 2 cm ruimte tussen het water en de kop van de pot is. Zet weg op een plek buiten direct zonlicht. Controleer eens per dag en laat zonodig ‘boeren’.
 • Na 5 tot 7 dagen zijn je aardappelen klaar. Je kan zien dat de aardappels klaar zijn als het water troebel is geworden, je belletjes ziet ontstaan en er een funky geur van afkomt. Vertrouw je ogen en je neus hierin. Ruikt het verrot of zit er schimmel op? Neem dan geen risico en probeer het een ander keer opnieuw.
 • Giet de aardappels en dep droog in een schone theedoek.

Afwerking in de oven

 • Spreid ze uit over je bakplaat en giet er 2 el olie overheen. Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden in 30 minuten de aardappels af tot ze gaar en goudbruin zijn.

Afwerking als frietjes

 • Je kan ze nu als gewone frietjes afbakken, dus eerst aan 140, dan aan 170 graden.
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept