Kip met Paneer en Berberekruiden

Kip met Paneer en Berbere kruiden

Deze Kip met Paneer en Berbere kruiden is een zachte curry waarbij de curry kruiden vervangen zijn door Berbere kruiden. Ik kocht deze kruiden op een beurs ten voordele van Let us Change, een organisatie die een betere toekomst voor voormalige straatkinderen en kansarme gezinnen in Ethiopië als doel stelt. Een goed doel steunen en tegelijkertijd een nieuwe kruidenmix leren kennen: van een win-win gesproken. Meer info over de organisatie kun je hier vinden. De kruiden kun je bestellen op de site van Letuschange en wordt verkocht in “de drukkerij” aan de Martelarenlaan in Leuven. Nu ook te koop op de kerstmarkt van Leuven.

Berbere kruiden is een kruidenmix uit Ethiopië. De naam Berbere komt uit het Amhaars, een taal die onder andere gesproken wordt in Ethiopië en dan vooral in de regio Amhara waar ook de hoofdstad Addis Abeba ligt. Traditioneel zitten er in de mix meerdere pepersoorten. Andere ‘vaste’ ingrediënten zijn fenegriek, gember, nootmuskaat, kaneel, paprika en knoflook. Maar zoals het met veel specerijenmixen gaat heeft iedere regio en soms familie een eigen recept. Aangezien er zoveel variëteiten zijn dien je de hoeveelheid van de” gebruikte kruiden in dit recept naar eigen smaak aan te passen.

Paneer is een kaas die veel wordt gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken, en wij kennen ‘m voornamelijk uit Indiase gerechten. Het wordt gemaakt door een zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap) aan volle melk toe te voegen, waardoor de vaste deeltjes zich gaan scheiden van het water. De kaas zelf wordt vervolgens van de vaste deeltjes gemaakt, waarna deze in een vorm wordt geperst en in blokjes gesneden. De naam paneer komt van het Perzische woord ‘panir’, wat kaas betekent.

Deze Kip met Paneer en Berbere kruiden kun je prima met rijst combineren.

Kip met Paneer en Berbere kruiden

Kip met Paneer en Berbere kruiden
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd29 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 flinke scheut arachideolie
  • 100 gram ajuinen
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels Berbere kruiden, aangepast naar eigen smaak
  • 800 gram kipfilets
  • zout
  • 600 gram tomatenblokjes uit blik
  • 400 ml kokosmelk
  • 300 gram paneer
  • 4 el yoghurt
  • enkele takjes koriander

Instructies

  • Pel en snipper de uien. Pel de knoflook, versnipper de teentjes en plet ze met een mes.
  • Verwarm de helft van de olie in een kookpot. Doe er de uien in en stoof ze bijna gaar. Doe er de knoflook bij en stoof nog even verder.
  • Snij ondertussen de kippenfilets in blokjes. Verwarm de overige helft van de olie in een pan. Doe de kippenfilet in de olie, doe wat zout erbij en bak aan.
  • Wanneer de uien mooi bruin zijn, doe de berbere kruiden bij de gestoofde uien. Doe er de ook de tomatenblokjes bij. Voeg er ook de gebakken kippenblokjes aan toe.
  • Doe ook de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat nog een tiental minuutjes rustig pruttelen op een zacht vuur.
  • Doe eventueel nog wat olie in de pan waarin de kippenblokjes gebakken werden. Snijd de paneer in blokjes en bak ze in de olie. Haal ze uit de pan doe ze dan in de kookpot met de ui en kip.
  • Laat nog even garen en dien dan op. Garneer de borden met een lepel youghurt en voeg er ook eventueel wat koriander aan toe.
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *