Gegratineerde Ansjovis

Gegratineerde Ansjovis

Gegratineerde Ansjovis, bij ons niet zo bekend, maar in Italië vrij populair. In België en Nederland is de vis vooral gekkend in gemarineerde vorm, in blik en ingelegd in olie (voor op de pizza). In dit recept gaan we ze gratineren, een bereiding die ik leren kennen heb in de populaire trattoria Trattoria dal Cavalier Gino in Rome.

Ansjovis behoort tot de categorie “blauwe vis”, en komt zowel in de Atlantische Oceaan als in de Middellandse Zee voor. Ze worden herkend door hun typische kleuren: Groen-blauw tot aan de rug, zilver aan de zijkanten en wit aan de zijkant van de buik. Ansjovis is rijk aan Omega 3, essentiële vetzuren voor onze gezondheid. Gezouten ansjovis worden gewoonlijk “ansjovis” genoemd. In Italië, zeker in het zuiden wordt ansjovis vaak gefrituurd.

Da Gino al Parlamento in Rome is een van de meest gerenommeerde restaurants van de hoofdstad vanwege zijn culinaire traditie en de kwaliteit van de gerechten op het menu. De menu’s veranderen voortdurend om alleen seizoensgebonden en verse ingrediënten op de tafels van de klanten te brengen, zodat ze de authentieke Romeinse keuken opnieuw kunnen beleven. Specialiteiten van het huis waarbij de voorgerechten de hoekstenen zijn van een culinaire traditie die nooit uit de mode raakt. Zelfgemaakte pasta en bouillon, voor een eenvoudige, boerenkeuken die voedzame en overvloedige gerechten biedt. Het restaurant werd in 1963 opgericht als Ristorante da Gino en sindsdien heeft de zoon van de stichter de traditie voortgezet door gerechten en gastronomische geheimen over te dragen die het resultaat zijn van een passie voor smaak en traditie. Da Gino al Parlamento in Rome biedt plaats aan ongeveer 45 personen en het restaurant heeft plafonds met fresco’s en een faux pergola die de sensatie geven even van jezelf te vervreemden, misschien denkend aan een sterrenhemel boven de daken van Rome. Een restaurant zoals in de vrije natuur, waar men even kan genieten en zich kan ontspannen van het stadsverkeer. Dit genieten is dan wel zonder koffie, want dat kun je er niet krijgen.

Wees heel voorzichtig met de kooktijden. Een langdurig verblijf in de oven doet de vis te veel uitdrogen.

Gegratineerde Ansjovis

Gegratineerde Ansjovis
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Ansjovis

Ingrediënten

 • 200 gram Verse Ansjovis
 • 6 eetlepels broodkruimels, of paneermeel
 • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
 • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
 • peterselie, fijngesneden
 • olijfolie
 • zout en peper

Instructies

 • Snij van iedere vis de kop af.
 • Verwijder vervolgens alle ingewanden door in de buik te snijden. Was dan de ansjovis onder stromend water om het resterende bloed te verwijderen. Snij de vis in de lengte in twee zodat je van iedere vis twee filets overhoudt.
 • Neem een ​​bord en bereid een mix van knoflook, extra vierge olijfolie, Parmezaan, gehakte peterselie, zout en peper. Neem vervolgens de ansjovis open en doe er een beetje kruiden bovenop.
 • Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de visfilets dakpansgewijs en met de velzijde naar beneden in de schaal.
 • Doe de kruidenmengeling op de vis en doe ook de broodkruimels erop. Overgiet met wat olie.
 • Doe de vis nu in een voorverwarmde oven en bak op een temperatuur van 180 graden gedurende ongeveer 20 minuten. De broodkruimels moeten worden geroosterd en knapperig zijn.

Uitrusting

Knoflookpers
Ovenschotel
Oven
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *