Wij Belgen zijn verzot op chocolademousse, het moet zowat ons nationaal dessert zijn! Maar ook in Frankrijk is dit een populair gerecht. Chocomousse is trouwens ontstaan in Frankrijk. Het woord chocolademousse is samengesteld uit het Nederlandse woord chocolade en het Franse woord mousse (schuim). Het product wordt in culinaire kringen ook wel aangeduid met de Franse benaming mousse au chocolat. Iedereen heeft zo zijn eigen recept, maar hierop eens variëren, kan een verrassend nieuwe ontdekking zijn. In dit recept, dat in de Thermomix bereid wordt voegen we appelsiensap toe. Vandaar de naam van dit gerecht: Magische Chocomousse uit Thermomix.
We bereiden dit recept in les 2 van de kookcursus Een Beetje Beter
Dit recept is gebaseerd op een recept van Martine Hestin.
Voor een bereiding van chocolademousse zonder Thermomix, klik hier
Magische Chocomousse uit Thermomix
Ingrediënten
- 10 gram water
- 3 eieren
- 30 gram kristalsuiker
- 200 gram fondantchocolade
- 50 gram appelsiensap
- 100 gram slagroom (Dit is Facultatief)
Instructies
- Doe het water, de eieren en de suiker in de mengbekerStel TM in: 3+ min / 70 graden / Snelheid 4
- Giet het suiker-eiermengsel over in een kom en maak mengbeker schoon.
- Breek de chocolade in stukken en doe in mengbeker.Stel TM in: 10 seconden / Snelheid 10 VervolgensStel TM in: 3+ min / 50 graden / Snelheid 2
- Doe het sinaasappelsap in de beker.Stel TM in: 30 seconden / Snelheid 6 VervolgensStel TM in: 1+ min / 50 graden / Snelheid 2
- Giet het chocolademengsel bij het eiermengsel en meng goed dooreen.
Doe daar eventueel de opgeklopte slagroom bij.
Giet over in potjes en laat minstens 2 uur in koelkast staan alvorens op te dienen
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd
Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3+ in stap 1 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (70 graden) bereikt is.
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.
Lekker, zelfs warm 😏
Is sinaasappelsap echt nodig of kan dit door iets anders vervangen worden?
Bedankt voor info.
Moeilijk om weg te laten. Dit maakt het gerucht minder zwaar