Bruschetta is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood (kan zowel wit als meergranenbrood zijn), ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas (mozzarella). In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano.
In dit recept voor Trio van Bruschetta bereiden we drie soorten, waarvan twee vegetarische en een met vlees (met Italiaanse worst). De bruschetta met tomaat is de meest gekende en meest klassieke bereiding: tomaten op een met knoflook ingewreven gegrild sneetje ciabatta. Voor de pizzaiola toastjes voegen we mozarella toe een de tomaten en leggen we die op geroosterd brood. Voor de crostini met worst tenslotte mengen we kaas en gehakt en leggen die op broodjes die we afbakken in de oven.
Bruschetta wordt doorgaans geserveerd als een tussendoortje of voorafje. In Toscane heet bruschetta fettunta, wat “geolied sneetje” betekent.
Trio Van Bruschetta
Ingrediënten
Voor de bruschetta met tomaat:
- 1 ciabatta (in 12 stukjes gesneden per brood)
- olijfolie
- 4 rijpe pruimtomaten
- 1 teentje knoflook
- blaadjes basilicum
- verse zwarte peper / zout
Voor de Crositini met worst:
- 250 gram Italiaanse varkensworstjes met venkel
- 70 gram tallegio kaas
- 6 sneetjes witbrood uit iedere snede 2 vierkantjes
Voor de pizzaiola toastjes:
- 2 stevige rijpe tomaten
- 2 lente-uitjes
- 4 groene olijven
- paar takjes verse oregano
- 1 bolletje mozzarella
- 6 sneetjes witbrood uit iedere snede 2 rondjes
- 1 el olijfolie
Voor garnering
- 3 passievruchten
- 50 gram rucola
Instructies
Voorbereiding voor de bruschetta
- Pel de tomaten, haal de pitten eruit en snij in blokjes. Doe de tomaten in een kommetje met 1 eetlepel olijfolie en de peper en wat zout. Pel het knoflookteentje.
Voorbereiding voor de crostini
- Haal het vlees uit de worstjes. Snij de kaas in kleine stukjes. Meng alles in een kommetje goed dooreen. Haal met een vormpje 2 vierkantjes (of ruitjes) uit iedere snede brood.
Voorbereiding voor de pizzaiola toastjes
- Pel de tomaten, haal de pitten eruit en snij in blokjes. Doe de tomaten in kommetje. Ontpit eventueel de olijven en snij die ook in stukjes. Doe dit, samen met de oregano ook in kommetje. Doe 1 eetlepel olijfolie in een pannetje en bak gedurende 10 minuten het tomatenmengsel. Doe dan de in kleine reepjes gesneden uitjes erbij. Rooster het brood en haal dan de rondjes eruit.
Afwerking crostini
- Voor de crostini: Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg de sneetjes brood met het vleeskaasmengsel. Bak 15 minuten in de oven of tot het vlees knapperig is en de kaas gesmolten is.
Afwerking bruschetta
- Verwarm de grillplaat voor. Snij iedere ciabatta in 12 sneetjes. Besprenkel de sneetjes langs beide kanten met een beetje olijfolie. Leg dan op de grillplaat en draai om als bruine strepen zichtbaar zijn. Haal ze dan van de plaat en wrijf de sneetjes langs een kant in met het gepelde knoflookteentje. Doe de tomaten op de broodjes, evenals wat gescheurde blaadjes basilicum.
Afwerking pizzaiola toastjes
- Haal de mozzarella uit het vocht en snij in kleine stukjes; Beleg de broodjes met de mozzarella en het tomatenmengsel.
Plating
- Leg alles op een grote schotel met de in twee gesneden passievruchten en de rucola.
Voedingswaarden per Portie
Voor een meer eigentijdse en gastronomisch hoogstaande versie van een bruschetta, klik hier. Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier