Trio Van Bruschetta

Trio Van Bruschetta

Bruschetta  is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood (kan zowel wit als meergranenbrood zijn), ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas (mozzarella). In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano.

Bruschetta wordt doorgaans geserveerd als een tussendoortje of voorafje. In Toscane heet bruschetta fettunta, wat “geolied sneetje” betekent.

Hier bereiden we drie soorten.

Trio Van Bruschetta

Recept voor het maken van 3 soorten bruschetta
Totale tijd1 uur
Gang: Antipasto
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen
Calorieën: 388kcal

Ingrediënten

Voor de bruschetta met tomaat:

  • 1 ciabatta voor 12 stukjes
  • olijfolie
  • 4 rijpe pruimtomaten
  • 1 teentje knoflook
  • blaadjes basilicum
  • verse zwarte peper / zout

Voor de Crositini met worst:

  • 250 gram Italiaanse varkensworstjes met venkel
  • 70 gram tallegio kaas
  • 6 sneetjes witbrood uit iedere snede 2 vierkantjes

Voor de pizzaiola toastjes:

  • 2 stevige rijpe tomaten
  • 2 lente-uitjes
  • 4 groene olijven
  • paar takjes verse oregano
  • 1 bolletje mozzarella
  • 6 sneetjes witbrood uit iedere snede 2 rondjes
  • 1 el olijfolie

Voor garnering

  • 3 passievruchten
  • 50 gram rucola

Instructies

Voorbereiding voor de bruschetta

  • Pel de tomaten, haal pitten eruit en snij in blokjes. Doe in kommetje met 1 eetlepel olijfolie en de peper en wat zout. Pel het knoflookteentje.

Voorbereiding voor de crostini

  • Haal het vlees uit de worstjes. Snij de kaas in kleine stukjes. Men alles in een kommetje goed dooreen. Haal met een vormpje 2 vierkantjes (of ruitjes) uit iedere snede brood.

Voorbereiding voor de pizzaiola toastjes

  • Pel de tomaten, haal pitten eruit en snij in blokjes. Doe in kommetje. Ontpit eventueel de olijven en snij ook die in stukjes. Doe dit, samen met de oregano ook in kommetje. Doe 1 el olijfolie in een pannetje en bak gedurende 10 minuten het tomatenmengsel. Doe dan de in kleine reepjes gesneden uitjes erbij. Rooster de brood en haal dan de rondjes eruit.

Afwerking crostini

  • Voor de crostini: Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg de sneetjes brood met het vleeskaasmengsel. Bak 15 minuten in de oven of tot het vlees knapperig is en de kaas gesmolten is.

Afwerking bruschetta

  • Verwarm grillplaat voor. Snij de ciabatta in 12 sneetjes. Besprenkel langs beide kanten met beetje olijfolie. Leg dan op de grillplaat en draai om als bruine strepen zichtbaar zijn. Haal dan van plaat en wrijf sneetjes langs een kant in met het gepelde knoflookteentje. Doe de tomaten op de broodjes, evenals wat gescheurde blaadjes basilicum.

Afwerking pizzaiola toastjes

  • Haal de mozzarella uit het vocht en snij in kleine stukjes; Beleg de broodjes met de mozzarella en het tomatenmengsel.

Plating

  • Leg alles op een grote schotel met de in twee gesneden passievruchten en de rucola.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 388kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 21g | Vet: 22g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie