Deze salade van gerookte kip en langoustines Favoriet recept van Trudy van Vondelen. En we kunnen begrijpen waarom. Het roken van kip geeft de kip een heerlijke, volle smaak. Kip heeft over het algemeen niet zo’n uitgesproken smaak, maar door de kip te roken kan je dit wel krijgen. Gerookte kip wordt vooral gebruikt in salades, maar ook als broodbeleg in bijvoorbeeld combinatie met avocado is het heerlijk!
Het roken van vlees en vis is een eeuwenoude traditie. Vroeger deed men dit vooral, zodat het vlees langer geconserveerd kon blijven. Inmiddels gebeurt het vooral, omdat het zorgt voor een lekkere smaak. In de actualiteiten is nogal veel te doen geweest over de plofkip.
Gerookte kip is weliswaar iets minder gezond dan kipfilet, maar nog steeds minder vet en caloriearmer in vergelijking met andere vleessoorten.
Langoustines zijn de perfecte gezellen voor de gerookte kip in dit gerecht voor Salade van gerookte kip en langoustines. Het zachte vlees ervan contrasteert mooi met de scherpere smaak van de kip. Het zijn juist combinaties van verschillende smaken die gerechten interessant maken. De langoustine wordt ook nieroogkreeftje genoemd door zijn niervormige ogen. De Italiaanse naam voor langoustine is scampo (meervoud scampi), maar in België gebruiken we deze naam voor reuzengarnalen, niet voor langoustines.
Salade van gerookte kip en langoustines
Ingrediënten
- 1 kippefilet met vel
- kippenkruiden
- 8 langoustines
- 3 tomaten
- 1 sjalot
- een klein stukje gember
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 8 kleine bolletjes buffelmozzarella
Voor de pesto:
- 1 teentje eenlook
- 60 gram basilicum 3 potten
- 20 gram pijnboompitten of amandelen
- 100 ml olijfolie
- 50 gram parmezaan
- 1 het sap van een halve citroen
Instructies
Voorbereiding
- Ontvel de kipfilet en schraap er zoveel mogelijk vet vanaf. Leg dat vet op een boterpapiertje en kruid het met kippenkruiden. Maak het in een oven van 140° C krokant. Haal het uit de oven en hak in grove stukken zodat je een crumble krijgt.
- Rook ondertussen de kipfilet lichtjes in een rookpan met beukenhout.
- Maak een tomatensalsa door de tomaten te ontvellen en te ontpitten. Snij ze daarna in fijne blokjes. Versnipper een sjalotje en voeg die bij de tomaten. Rasp er een klein stukje gember bij en kruid af met peper, zout, olijfolie en azijn.
- Maak de pesto door alle ingrediënten samen te blenden en af te kruiden met peper, zout en een beetje citroensap.
Afwerking
- Snij de kipfilets in mooie blokje. Kruid met peper en zout en gaar de kipfilet daarna nog op een voorverwarmde grill. Paneer ze daarna met de crumble van kippenvel.
- Maak drie kleine quenelles van de tomatensalsa en schik die op het bord.
- Leg er telkens een blokje kip bij.
- Bak de langoustines kort gaar in olijfolie. Kruid ze af en schik ze op het bord. Snij de mozzarella in blokjes en schik er enkele tussen.
- Werk af met een beetje pesto.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.