Romige Sint-Jakobsschelpen met Pancettta

Romige Sint-Jakobsschelpen met Pancettta

Dit recept voor Romige Sint-Jakobsschelpen met Pancettta is gebazeerd op het recept Capesante alla Nicoletta

Wat is tegelijkertijd zacht en zoet, delicaat en chic, met werkelijk alles te combineren en, niet geheel onbelangrijk, binnen no-time klaar: Coquilles, of Sint Jakobsschelpen. Hier combineren we deze zeevruchten met prei en pancetta.

Pancetta is Italiaans spek afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Pancetta is zowel gerookt als niet gerookt verkrijgbaar. De gerookte versie is meestal beschikbaar als een plat stuk en wordt in dunne plakjes gesneden. De niet gerookte versie wordt opgerold in een worstvorm. Het vel wordt dan eerst verwijderd. Men noemt dit Pancetta Arrotolata, en het bevat minder vet.

Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook één van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.

Romige Sint-Jakobsschelpen met Pancettta

Recept voor de bereiding van romige sint-Jakobsschelpen met pancettta
Totale tijd30 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 2 personen
Calorieën: 812kcal

Ingrediënten

 • 100 gram boter
 • 1 ui in blokjes
 • 0,5 dl slagroom
 • plantaardige olie om te bakken
 • 1 grote prei in julienne gesneden
 • 100 gram pancetta in blokjes
 • 6 grote jakobsschelpen zonder koraal
 • Peper
 • zout

Instructies

Voorbereiding

 • Smelt 4/10 van de boter in een koekenpan. Voeg als hij schuimt de ui toe en smoor op een laag vuurtje in 15 minuten glazig. Roer de room erdoor en laat 2 minuten koken. Pureer alles glad en houd het warm.
 • Verhit 20 gram boter in een pan en bak de reepjes prei tot ze lichtgekleurd en knapperig zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak in dezelfde pan de blokjes pancetta 2-3 minuten tot ze knapperig zijn. Laat ook uitlekken en giet vet uit pan.
 • Bestrooi de jakobsschelpen met peper en zout. Zet pan op vuur met resterende boter. Bak als de boter bruin is de schelpdieren 15 seconden aan elke kant tot ze gaan karamelliseren. Doe dan de pancetta in de pan.

Afwerking

 • Schep 2 eetlepels warme uienpuree op het midden van elke bord; Schik 3 schelpen erop en schep de pancetta erover met wat bakboter. Schep een handje knapperige prei erbovenop.
 • Werk af met een stukje gekonfijte tomaat en neem het vormpje weg

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 812kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 29g | Vet: 71g
4.31 van 13 stemmen

Dit recept voor Romige Sint-Jakobsschelpen met Pancettta is niet onze enige bereiding met Sint-Jacobsschelpen. Voor een andere bereiding met Sint-Jacobsvruchten: Mousseline van pastinaak met gebakken jacobsvruchten, klik hier. Voor nog een andere bereiding, dit keer met een espuma, klik hier.

Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept