Zeetong met witte wijnsaus

Zeetong met witte wijnsaus

Recept voor Zeetong met witte wijnsaus en een waaier van groentjes.

Zeetong is en blijft een culinaire vedette uit de zee. Wellicht is de fijne vis niet (meer) voor elke dag weggelegd, maar het is bijna onmogelijk voor een kok om de zeetong links te laten liggen.

Witte wijnsaus  is een klassieke, elegante en heerlijke begeleiding voor gepocheerde of gestoomde vis, zeevruchten en wit vlees (zoals kip).
Kies een wijn met een specifiek en favoriet kenmerk (zoals droog, fruitig, rokerig. Men kan ook halfzoete wijn gebruiken, maar zeker geen zoete wijn.) zodat deze smaak (niet de alcohol) terug te vinden is in de saus.
Experimenteer met dit recept door er je favoriete kruiden nog aan toe te voegen, zoals peterselie, basilicum, oregano, koriander, dille, …

naar cursus VTI Leuven menu’s met vis

Zeetong met witte wijnsaus

Recept voor het bereiden van Zeetong met witte wijnsaus
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 2 personen
Calorieën: 404kcal

Ingrediënten

  • 2 Zeetongen
  • 2 tomaten
  • 200 gram broccoli
  • 2 eieren
  • room
  • Peper
  • zout
  • gevogeltefond
  • broodkruim
  • 2 stronken witloof
  • 400 gram aardappelen
  • 150 gram champignonen
  • uitjes
  • sjalotten
  • citroen
  • witte wijn
  • visfumet
  • room

Instructies

Voorbereiding

  • Fileer de tongen (eerst vel, dan fileren) en zet afgedekt weg.
  • Haal het vruchtvlees uit de tomaten. Kook brocilliroosjes in gevogeltefond.Mix de roosjes en voeg eigelen, opgeklopte eiwitten, room, en pezo toe. Vul de tomaten en bestrooi met broodkruim.
  • Bak witloof in afgedekte pan in boter.
  • Snij champignonen heel fijn. Snij de ui ook heel fijn en maak ducelle: bak beide groenten even aan.
  • Kook of stoom de aardappelen

Afwerking

  • Zet de tomaten 8 minuten in oven van 225 graden.
  • Hol aardappelen uit en vul op met duxelle. Doe ook nog 5 minuten in oven
  • Pocheer de vis in visfumet
  • Maak wittte wijnsaus:

    Fijngehakte sjalotten aanstoven in boter.

    Visfumet toevoegen en 10 minuten laten koken.

    Witte wijn toevoegen en terug aan de kook brengen.

    Dikken met roux of room. Door puntzeef doen.

Schik op bord:

  • Bovenaan aardappel en tomaat. Daaronder witloof, daaronder vis. Napeer met saus
  • Doe saus ook in sauskom.

Uitrusting

Oven

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 404kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 18g | Vet: 9g
5 van 2 stemmen

Geef een reactie