Chocoladeschuim

Chocoladeschuim

Recept voor Chocoladeschuim of espuma van chocolade. Een gemakkelijkere manier om heerlijke chocolademousse te maken is er niet.

Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Espuma is een culinaire bereidingswijze voor het opschuimen van ingrediënten. Het is bedacht door Ferran Adrià. De techniek werd al jaren gebruikt (denk aan cappuccino), maar door de bijzonder creatieve toepassingen van de Catalaanse chef werd espuma pas echt bekend. Espuma betekent letterlijk: schuim, een luchtige vloeistof. Espuma is dus geen gerecht, maar draagt als bereidingswijze bij aan de smaakbeleving van een voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht. Espuma kan ook een dikkere substantie hebben, dan lijkt het meer op een mousse dan een schuim.

Hoe je espuma maakt hangt af van het gerecht waar je het in wil verwerken. Er zijn veel verschillende manieren, maar de basis van espuma recepten is vrij eenvoudig. Wat je nodig hebt is een slagroomspuit (ook wel kidde of sifon genoemd). Daarnaast heb je een vloeistof nodig die je gaat toevoegen aan de sifon. Deze vloeistof maak je van het ingrediënt (ingrediënten) die je in je espuma wil. Om het schuim stabiel te maken voeg je gelatine, room of een andere stabilisator toe aan de vloeistof. Onder druk van de sifon verandert de vloeistof in smakelijk schuim of een heerlijke mousse.

Espuma is heel divers. Het kan zowel zoet als hartig en koud of warm worden geserveerd. Dit maakt espuma recepten geschikt als toevoeging voor allerlei gerechten. Meestal zijn de vloeistoffen die gebruikt worden op basis van gepureerde groenten of fruit. Een belangrijke tip: Zorg ervoor dat je de sifon zeker 2 uur koelt in de koelkast bij espuma recepten voor desserts. Bij warm serveren moet je opletten dat je de espuma niet oververhit, houd daarom een grens van 60°C aan.

Chocoladeschuim

Recept voor het bereiden van Chocoladeschuim
Passieve Tijs2 uur
Totale tijd2 uur 15 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Modernistisch
Trefwoord: espuma
Porties: 6 personen
Calorieën: 178kcal

Ingrediënten

  • 200 gram melkchocolade
  • 150 ml melk

Instructies

  • Smelt de chocolade met de melk in de microgolf in de laagste stand.
  • Meng goed.
  • Druk de massa nu door een fijne zeef en doe in de sifon.
  • Sluit de sifon en doe er een patroon in terwijl de massa nog heet is.
  • Schud en leg circa 2 uur in de koelkast.

Uitrusting

Sifon
Fijne zeef

Notities

Combineer met de chocoladeparfait.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 178kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 3g | Vet: 12g
4.67 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept