Deze Timbaal van Wortel en Aardappel is precies op zijn plaats op een website met als titel Een Beetje Beter. Het is een prachtig uitziend bijgerecht dat zowel aardappelen als groenten bevat. En niet zomaar aardappelen: een rijkelijke puree met Parmezaanse kaas. Deze kaas zit ook in de wortelpuree. En alsof dit nog niet genoeg is, ook een bechamelsaus vervoegt de twee purees. Deze timbaal van Wortel en Aardappel past heel goed bij vis met bvb een witte wijn saus.
Het gerecht is bewerkelijk, maar daar staat tegenover dat het de dag ervoor kan voorbereid worden en later enkel in de oven moet geplaatst worden.
Een timbaal is een kleine metalen kegelvorm, die meestal gebruikt wordt voor de bereiding van puddinkjes, rijst of gepureerde groenten.
Naar Anna Del Conte: Sformatini di carote e patate
Timbaal van Wortel en Aardappel
Ingrediënten
Voor de aardappelpuree:
- 700 gram bloemige aardappelen
- 150 ml volle melk
- 50 gram boter
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- 1 eierdooier
- nootmuskaat
- peper
- zout
Voor de wortelpuree:
- 700 gram wortelen
- 1 portie dikke béchamelsaus (225 ml volle melk 45 gram boter en 50 gram bloem)
- 1 ei
- 1 eierdooier
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
- nootmuskaat
- peper
- zout
Voor de afwerking in de potjes:
- 60 gram boter
- gedroogde broodkruimels
Instructies
Voorbereiding
- Was de aardappelen en kook ze met de schil.
- Schil de wortelen en breng ze eveneens aan de kook in gezouten water (in een andere pan).
- Giet de groenten af zodra ze zacht gekookt zijn.
Maak de béchamelsaus:
- Laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Laat 1 minuut koken.
- Roer de melk dan geleidelijk aan door de roux.
- Wanneer alle melk toegevoegd is, laat dan nog 5 minuten op een zacht vuurtje verder garen. Blijf ondertussen zachtjes roeren.
Maak de aardappelpuree:
- Pel de aardappelen wanneer ze nog warm zijn en haal ze dan door een passe-vite.
- Doe de aardappelpuree in een kookpot en verwarm zachtjes al roerend zodat de aardappelen uitdrogen.
- Verwarm ondertussen de melk en voeg die dan toe aan de aardappelen. Voeg ook de boter toe.
- Voeg tenslotte ook de parmezaanse kaas, pezo en nootmuskaat toe. Klop dit mengsel hard tot de puree er vloeiend uitziet. Voeg dan het ei en de eierdooier toe en klop dit nogmaals door elkaar.
Maak de wortelpuree:
- Droog de wortelen af met keukenpapier en haal ze ook door de passe-vite.
- Doe ze in de pan waarin ze gekookt werden.
- Verwarm de wortelpuree voor enkel ogenblikken
- Voeg de béchamelsaus toe aan de wortelpuree. Laat afkoelen en voeg dan het ei en de eierdooier toe. Voeg tenslotte ook de parmezaanse kaas, pezo en nootmuskaat toe.
Afwerking
- Vet de bodem van 6 ramekins (stenen potjes) van 15 cl in met wat boter.
- Snij uit bakpapier 6 cirkels en bedek daarmee de bodem van de ramekins.
- Beboter genereus de papieren bodems en de zijkanten van de ramekins.
- Doe dan de broodkruimels in de vormpjes zodat ze de bodem en zijkanten bedekken en schud de overtollige kruimels uit de vormpjes.
- Smelt de overgebleven boter.
- Vul de ramekins voor de helft met de wortelpuree. Strijk af met de onderkant van een natgemaakt koffielepeltje.
- Vul verder op met de aardappelpuree en maak het oppervlak ook nu vlak met de onderkant van een natgemaakt koffielepeltje.
- Bestrooi de vormpjes met de overgebleven broodkruimels en giet er wat van de gesmolten boter over.
- Verwarm de oven voor tot 190°.
- Plaats de ramekins in een ovenschotel en vul die tot 2/3 van de rand met kokend water.
- Plaats de vormpjes ongeveer 25 minuten in de oven. Controleer de gaarheid door een tandestokertje in de puree te steken: Het houtje moet er droog uit komen.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten.
- Ga met een puntig mes rond de randen en draai dan de vorm snel om op een bord. Schud een beetje om de vormpjes van de purees te halen. Verwijder het papiertje !
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier