Kabeljauw Met Mosterdsaus

Kabeljauw met mosterdsaus uit Thermomix

We willen dit recept voor Kabeljauw met mosterdsaus uit Thermomix gebruiken om te wijzen op de manier waarop de meeste instructies in de recepten voor een bereiding in de Thermomix waarbij er een temperatuur ingesteld moet worden, correct geïnterpreteerd moeten worden.

Wanneer in een recept staat dat de Thermomix ingesteld moet worden op bvb 10 minuten aan 100 graden betekent dit in feite dat de Thermomix 10 minuten moet draaien aan de opgegeven temperatuur NADAT de opgegeven temperatuur bereikt wordt ! In het voorbeeld dus nadat de temperatuurmeter op de Thermomix aangeeft dat de 100 graden bereikt zijn.

De tijd die het duurt alvorens de temperatuur bereikt wordt is afhankelijk van de begintemperatuur en de hoeveelheid van de op te warmen ingrediënten. Het zal langer duren om melk uit de koelkast (4 graden) te laten koken dan melk op kamertemperatuur (20 graden)

Wanneer die regel gevolgd wordt zal bvb het recept voor het bereiden van béchamel uit het bij de Thermomix behorend basiskookboek een gebonden saus opleveren;

Nu, zelfs wanneer op die manier met de tijd omgesprongen wordt verdient het aanbeveling om niet klakkeloos de opgegeven tijd te volgen en op tijd te controleren. De hoeveelheid vloeistof die verdampt bij het stomen met varoma is onder ander afhankelijk van de hoeveelheid stoom die doorgelaten wordt.

Wanneer deze regels gevolgd worden zullen teleurstellingen vermeden worden wanneer men de hoeveelheden uit het opgegeven recept verandert. Koken met Thermomix is  soms meer dan het klakkeloos volgen van de recepten! Zo is in dit recept de tijd die het vraagt om de kabeljauwfilets te stomen ook nog afhankelijk van de dikte van de filets.

Dit recept is gebaseerd op recept van Libelle Lekker

Kabeljauw met mosterdsaus uit Thermomix

Recept voor het bereiden van Kabeljauw met mosterdsaus in een Thermomix
Totale tijd25 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 319kcal

Ingrediënten

 • 4 kabeljauwfilets ,van ongeveer 180 gram elk
 • 1 sjalot
 • 3 dl visfond
 • 2 el graanmosterd
 • 2 dl culinaire room
 • 20 gram boter
 • Peper
 • zout

Instructies

 • Pel en snij de sjalot in 4.
 • Doe de sjalot in de beker van de Thermomix en snipper de sjalot fijn.


  Stel TM in: 5 seconden / Snelheid 5
 • Doe de boter in de de thermomix en stoof de sjalot glazig in de boter.

  Stel TM in: 4 minuten / 120 graden/ Snelheid 4

  De 4 minuten gaan dus pas in wanneer de Thermomix aanduidt dat de ingestelde temperatuur van 100 graden bereikt is.

 • Doe de fond in de beker en laat tot 2/3 inkoken (zodat nog 2/3 van de gebruikte hoeveelheid fond overblijft. Dit is dus 2 dl bij gebruik van 3 dl wanneer het recept voor 4 personen klaar gemaakt wordt)

  Stel TM in: 5 minuten / Varoma / Snelheid 1
 • Doe de room en de mosterd in de mengbeker.

  Stel TM in: 3 minuten / Varoma / Snelheid 1
 • Doe de met peper en zout gekruiden fisfilets in de varomaschaal en plaats die op de mengbeker.

  Stel TM in: 8 minuten / Varoma / Snelheid 1
 • Doe de visfilets in de borden en Mix de saus:

  Stel TM in: 1 minuut / Snelheid 10
 • Verdeel de saus over de visfilets.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 319kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 35.2g | Vet: 17.4g
3 van 3 stemmen

Geef een reactie